Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 13 november 2022

  •    •  
11-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
328 keer bekeken
  •  
beflijster

© Beflijster - Fotograaf pieterbj

Lepelaars, een laatste bont zandoogje, een spechtinktzwam, een zwerm staartmezen, de een bloeiende nachtschone en beflijsters op trek. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Grote zaagbek

Dhr. Zwanenburg uit Dronten meldt: ‘Op het open water van het Vossemeer zag ik mijn eerste groepje grote zaagbekken. Het waren vier vrouwtjes met een mannetje, die vanuit het hoge koude noorden naar hiertoe waren gekomen’. De grote zaagbek is een forse eend met een opvallende snavel. De vogel overwintert in Nederland op open wateren en jaagt met zijn getande snavel met name op vissen en een jong zoogdier of een jonge vogel.

Zaagbekken met grote vangst

© Zaagbekken met grote vangst. Fotograaf: Movingmountain

Dagkoekoeksbloem

Op de fenolijn deze week veel meldingen van late bloeiers, zoals vogelwikke, margriet, korenbloem en kaasjeskruid. Mevrouw Lekkerkerk uit Emmen meldt: ‘Wij lopen in het bos in Rolde (Drenthe) en daar zien we nog dagkoekoeksbloemen staan. Heel mooi in de bloei’. De dagkoekoeksbloem is een vroege bloeier. Ze begint vaak al in april. De plant hoort tot de anjerfamilie en is te herkennen aan roze bloemen en behaarde bladeren en stengel.

dagkoekoeksbloem

Dagkoekoeksbloem (knop/bloem/zaaddoos)

© Fotografen v.l.n.r. TheoTerwiel, TheoTerwiel, cvcapel

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.