Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 12 februari 2023

  •    •  
12-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1318 keer bekeken
  •  
blauwe kiekendief_Dian-Mary Stofmeel

Blauwe kiekendief

© Fotograaf Dian-Mary Stofmeel

De eerste bloeiende madeliefjes, zingende zanglijsters, Turkse tortels bezig met de nestbouw, ganzen met kuikens, een bloeiende gele kornoelje en een vos, die op de huid wordt gezeten door twee blauwe kiekendieven. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Veldleeuwerik

Lies van Velzen op Schiermonnikoog: ‘Tijdens een wandeling in het kweldergebied, in de buurt van de Kobbeduinen, hoorden we ineens een jubelende veldleeuwerik, hoog in de blauwe lucht. Een zomergeluid in februari’. Van de veldleeuweriken overwintert een deel van de populatie in de Nederlandse broedgebieden, een ander deel van dezelfde populatie trekt ‘s winters naar het zuiden. De vogel met zijn jubelende zangvlucht heeft een grijsbruin gestreept verenkleed met vuilwitte buik en sterk gestreepte borst. Het gaat al jaren niet goed met de melodieuze zanger. Tellingen vanaf begin jaren zeventig laten zien dat de veldleeuwerik met ruim 90 procent is afgenomen.

veldleeuwerik_o.w.zijlstra.jpg

116 wulpen

Martin Kroon uit Leiden: ‘Het is stralend weer en ik sta aan de rand van het Wormer- en Jisperveld. Ik kijk nu over een weiland. Achterin honderden brandganzen. Maar wat zie ik dichterbij, allemaal wulpen. Ik heb ze daarnet geteld, het waren er 116. Het zijn dezelfde wulpen, die hier elk jaar opnieuw, op hetzelfde stukje weiland komen foerageren. Dit is puur genieten’. De wulp is een steltloper met een enorm lange kromme snavel. Die snavel buigt naar beneden: ‘de wulp kijkt naar zijn gulp’. In het voorjaar heeft hij een prachtige baltszang met aanzwellende fluittonen en lang aangehouden trillers. In de winter barst het van de wulpen in Nederland. Meer dan 100.000 exemplaren vind je dan in ons land. Terwijl het aantal broedparen juist flink is afgenomen, tot enkele duizenden.

wulpwillemdewolf.jpg

© Fotograaf: WillemdeWolf

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.