Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 11 september 2022

  •  
11-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
405 keer bekeken
  •  
tapuit_corineoste_01.jpg

© Fotograaf: corineoste

Na weken van zonneschijn en hoge temperaturen brengen regenbuien de afgelopen dagen eindelijk wat verlichting aan de natuur. Al helpen die buiten nauwelijks om de extreme droogte te bestrijden. Op de Vroege Vogels fenolijn merk je dat de meteorologische herfst is begonnen. Vogels trekken weg en typische ‘najaarsplanten’ staan nu te bloeien. Verder trekkende tapuiten, bloeiende klimop, een oranje luzernevlinder en een laatste jonge gierzwaluw. Het komt allemaal voorbij op de fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Weidebeekjuffer

Gerard Eggens uit Emmeloord meldt: ‘In het Kuinderbos ben ik bij de zogeheten weidebeekjuffersloot. Tot en met augustus hebben we veel juffers hier gezien. Vandaag waarschijnlijk de laatste paring en ei-afzet van dit jaar gezien, van de weidebeekjuffer’. Deze blauwe metaalglanzende juffer komt met name in Oost-Nederland voor en is vaak te vinden in de buurt van stromend water. Het vrouwtje zet haar eitjes onder water af, in planten. Daarbij gaat de juffer soms helemaal kopje onder.

weidebeekjuffer_06.jpg

Weidebeekjuffer

© Wies Vink

Hertenbronst

Patrick Top meldt: ‘Dinsdag is de bronsttijd begonnen in de Oostvaardersplassen. De edelherten brullen er driftig op los’. Het einde van de zomer is traditioneel ook de tijd dat hertenmannen op zoek gaan vrouwtjes om mee te paren. Ze laten in deze periode hun lokroep horen, het beroemde burlen en gaan de strijd aan met andere mannetjes. Ze gedragen zich niet alleen anders, ook het uiterlijk van de heren verandert. Zo gaan de bronstmanen (haren om de hals) groeien en wordt de keelzak groter. Om lekker te ruiken voor de vrouwtjes nemen de mannen soms ook een modderbad, of ze plassen zichzelf onder.

edelhert bronst

© Fotograaf: mauraklumper

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.