Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 11 juni 2023

  •    •  
11-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1769 keer bekeken
  •  
rietorchis_huubverbeek.jpg

© Fotograaf: huubverbeek

Jonge kieviten, een bloeiende rietorchis, een watersnuffel, piepende jonge ransuilen, langsprietmotten, een bloeiende hondsroos en jonge lepelaars. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Vliegend hert

Ank uit Apeldoorn: ‘Vanmiddag was ik aan het wandelen in het bos, en ja hoor, ze zijn er weer! Vliegende herten. Fantastisch!’. Wie vliegende herten wil zien, maakt de komende maanden de meeste kans. Ze zijn vooral te vinden op de Veluwe, Zuid-Limburg en in het noorden van Twente. Zie je voor het eerst een imposant mannetje met zijn enorme kaken, dan zal je het niet snel vergeten. Het vliegend hert is een van de grootste kevers die in Europa voorkomen en kan een totale lengte bereiken van meer dan 9 centimeter. De kever is makkelijk te herkennen aan zijn imposante kaken. Het lijkt alsof deze kaken een sterk verdedigingsinstrument zijn, maar schijn bedriegt. De kaken zijn niet zo sterk. Hij gebruikt ze vooral om andere mannetjes en gewillige vrouwtjes te imponeren.

vliegend_hert_5b46760bd6f40_large

Vliegend hert

© Catherina

Dradenparadijs

Linda Molenaar uit Amsterdam: ‘Vandaag was het Frankendaelpark in Amsterdam een ware ‘Halloween scene’. Ik laveerde met mijn hoofd door de draden heen, want de kardinaalsmuts die was gewoon helemaal omgetoverd tot een soort dradenparadijs. Want daar hingen ‘kardinaals stippelmuts rupsen’ aan, die alle blaadjes hadden opgegeten’. Er zijn verschillende spinselmotten (in de wetenschap Yponomeuta-soorten genoemd), die veel op elkaar lijken. Ze komen voor in kardinaalsmuts, inheemse vogelkers, sleedoorn, meidoorn, lijsterbes, appel, krent en wilg. Het lijkt op een soort spinrag. De draden zijn niet plakkerig maar zijn wel behoorlijk sterk en taai. In de spinsels leven soms enorme aantallen rupsen maar de bomen hebben er geen last van. De rupsen vreten van het blad en maken de spinsels om zichzelf te beschermen tegen natuurlijke vijanden zoals vogels en sluipwespen. Er kunnen zoveel rupsen aanwezig zijn dat er kaalvraat optreedt en er geen blaadje meer aan de boom zit. De bladloze takken ingepakt met de witte spinsels, geven soms een spookachtig effect.

Rups kardinaalsmutsstippelmot

Rups kardinaalsmutsstippelmot

© ikjelle

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.