Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 11 december 2022

  •    •  
12-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1455 keer bekeken
  •  
Kramsvogel Jansweijer

Kramsvogel

© Jansweijer

Kramsvogels, zomereiken met goudgeel gekleurde bladeren, een laatste hommel, kolganzen en brandganzen en de laatste frambozen. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Verborgen tussen de bladeren

Jeanette Essink uit het Drentse Koekange meldt: ‘Deze week ben ik tussen de afgevallen bladeren in mijn tuin gaan kijken wat zich er daartussen verbergt om te overwinteren. Dat werd een hele lijst! Verschillende soorten springstaarten, slakken, bladluizen, cicaden, kevers, bodemwantsen, miljoenpoten en nog veel meer.’ De springstaart dankt zijn naam aan de springvork onder zijn buik. Hij springt dus niet met zijn poten zoals een vlo maar met deze 'vork'. Als hij die hard uitklapt, kan het diertje wegspringen. Een springstaart van 5 millimeter kan wel 8 centimeter ver springen! Dat is dus 16 keer zijn eigen lichaamslengte. Springstaarten zijn trouwens geen insecten. De monddelen van springstaarten zijn namelijk verzonken in hun kop, en bij insecten bevinden die zich búiten de kop.

springstaart_01.jpg

© Fotograaf: euroblinkie

Kraanvogels

Dhr. Visser uit het Limburgse Heerlen meldt: ‘Ik keek omhoog vanwege een bekend geluid. Twee grote V-formaties met kraanvogels. Zijn het nu echt de laatste? In de categorie ‘geluiden waar het hart een sprongetje van maakt’ zal dat van de kraanvogel hoog scoren. De exemplaren die deze weken over Nederland trekken hebben waarschijnlijk gebroed in Scandinavië. Ze overwinteren onder meer in Spanje, waar ze leven van de eikels van de steeneiken.

kraanvogels_6221b871294da_medium

Kraanvogels

© Jeroen La

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.