Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 10 december 2023

  •    •  
10-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1158 keer bekeken
  •  
Merel

© Fotograaf: boshuis

Parende kleine wintervlinders, een zingende merel, overtrekkende kraanvogels, dromedarisluizen, staartmezen en een laatste hommel. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Brilduiker

Rens Pepels uit Bergen aan de Maas: ‘Tijdens een wandeling troffen we een grote groep van honderd foeragerende sijsjes aan. Tevens zagen we grote aantallen putters. En in de snelstromende Maas zwommen tien grote zaagbekken, middelste zaagbekken en ook brilduikers. De brilduiker heeft zijn naam te danken aan de witte plek op zijn groene kop tussen zijn oog en snavel. Ook wel de ‘bril’ genoemd. De vrouwtjes hebben deze bril niet. Vooral in de winter kan je een exemplaar tegenkomen in Nederland. Op het menu van de brilduiker staan driehoeksmosselen, wormen, insectenlarven, maar ook vissen, amfibieën en plantaardig voedsel.'

brilduiker_bonteklepper.jpg

© Fotograaf: bonteklepper

Smient

Colette de Haas in Langelille: ‘Tijdens mijn fietsrondje langs het Friese Tjeukermeer zag ik honderden smienten. Iedere winter verblijven ze hier. Met hun bruine kopjes en lichte verenkleed zijn ze heel herkenbaar. Mooi gezicht als ze met zijn allen op het meer zwemmen’. De smient is een middelgrote grondeleend die voornamelijk in het noorden van Europa en Azië voorkomt. In de winter trekken de vogels naar het zuiden, waaronder Nederland. Hier overwinteren ze in meren en plassen met een rijke vegetatie. Vanaf half maart lopen de aantallen snel terug.

smient

Smienten

© Altenae

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.