Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 10 april 2022

  •  
10-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
572 keer bekeken
  •  
Fitis - cursus vogelzang

© Fotograaf: amkeizer

Het eerste bloeiende fluitenkruid, de eerste zingende fitis, een meerkoet met kuikens, kraanvogels en kikkerdril. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder een mooi verhaal over een verdwaalde vleermuis, die wordt gered door een aantal brandweermannen.

Brem

Annemieke Ingelaat uit Nijmegen meldt: ‘gisteren was het koud, maar in de Heemtuin van het Goffertpark bloeit, vrolijk geel, de wilde brem’. Deze heester heeft de vorm van een bezem. Je vindt de brem (Cytisus scoparius) onder meer op verlaten akkers, heidevelden, langs wegen en spoorlijnen. De plant heeft groene, gladde, vertakte bladeren. De brem bloeit grofweg in april en mei. Uit onderzoek van Britse wetenschappers uit 2014 blijkt dat er cytisine zit in de brem. Dit stofje zou kunnen helpen bij het stoppen met roken. Het nuttigen van cytisine zou beter werken dan bijvoorbeeld het gebruik van nicotinekauwgom.

Brem

Brem

© JohanEversFotografie

Boomschuim

Hester van der Weg meldt: ‘wij zagen op de lindeboom vlak tegenover ons raam een grote witte vlek. We dachten eerst dat het sneeuw was, maar dat was het niet. Het was boomschuim, nog nooit gezien!’. Boomschuim is uiteindelijk niets meer en niets minder dan regenwater dat op zijn weg naar beneden langs de stam van de boom allerlei stoffen opneemt. Zoals eiwitten uit algen aan de kust tot grote schuimvlokken op het strand worden opgeklopt, zo vormen de stoffen in het regenwater ook schuim. Eén van die stoffen, de zogeheten saponinen, maken dat schuim extra stabiel, waardoor het lang aan de voet van de boom kan blijven liggen.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.