Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 1 januari 2023

  •    •  
01-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1060 keer bekeken
  •  
sneeuwklokjes_hebben_de_lente_in_hun_bol_603588ef8ecba_large

Sneeuwklokje

© Jacqueline Gerhardt

Rode kelkzwammen, een bloeiende witte dovennetel, een goudvink, de eerste bloeiende sneeuwklokjes, elfenbankjes, een bloeiende goudsbloem. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Eidereenden

Hans Gartner uit het Friese Nes: ‘Als ik op de dijk kom en ik kijk naar het noorden dan hoor ik een geluid, wat ik heel lang niet gehoord heb. Dat zijn de eidereenden. Een geweldig geluid!’. In de winter zijn de ‘eiders’ massaal te vinden in het Waddengebied. Dat zijn voor een deel exemplaren die hebben gebroed rond de Oostzee. Eidereenden broeden sinds 1906 in duinen en kwelders in het Nederlandse Waddengebied. Deze forse eend is een kustgebonden zeevogel. De eider leeft van schelpdieren, krabben en kreeftachtigen, en broedt op eilanden en andere rustige plaatsen nabij de zee. De meeste eidereenden broeden in Arctische streken. Nederland ligt aan de zuidgrens van het broedareaal.

eidereend_01.jpg

© Portret van een mannetje Eidereend. Fotograaf: Paulcools

Grote bonte specht

Janneke Kimstra uit Bilthoven: ‘Een mooie zonsopkomst. En ik sta er buiten van te genieten en dan hoor ik mijn eerste roffelende grote bonte specht van het nieuwe baltsseizoen’. De grote bonte specht is de bekendste en meest algemene specht van Nederland. Het roffelende geluid van de specht wordt gemaakt door zowel het vrouwtje als het mannetje. Dit doen ze om hun territorium te markeren. Vaak zoeken ze hier een goed stuk dood hout voor uit, waardoor de roffel extra hard klinkt. In hun zoektocht komen ze ook wel eens uit op kunstmatige materialen. Zo zie je ze soms op lantaarnpalen of verkeersborden roffelen.

20200325_ZG_grote bonte spechten

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.