Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 1 december 2024

  •    •  
29-11-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
221 keer bekeken
  •  
vuurgoudhaantje_5d98b9a40d58d_medium

Vuurgoudhaan. Let op de fellere kleuren en de zwarte oogstreep.

© Pieterbj

Een hele late boerenzwaluw, bloeiende herfsttijloos, de eerste smienten, twee prachtige vuurgoudhaantjes, een zwerm spreeuwen, putters die zich tegoed doen aan de pitten van de zonnebloemen, bijen in de klimop, een dagkoekoeksbloem en een ontmoeting met een wolf in Wolfheze. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). 

Kleine zwanen

Lykele Zwanenburg uit Dronten in Flevoland: ‘Vanaf de Vossemeerdijk nabij Roggebotsluis zag ik mijn eerste mooie groep grote zaagbekken. Even later zag ik in het Veluwemeer, nabij Elburg, de eerste groep van 150 kleine zwanen. Beide soorten zijn laat aangekomen uit het noorden om de winterperiode hierdoor te brengen’. Kleine zwanen bezoeken elke winter ons land. Dan komen deze wintergasten vanuit de Russische toendra, waar ze broeden. Wanneer ze hier komen om te overwinteren en op te vetten, zoeken de kleine zwanen eerst de grote open wateren op. Daar eten ze voornamelijk waterplanten. Daarna verschuiven ze naar graslanden en akkers, waar ze eiwitrijk gras, resten van bieten, aardappelen en mais eten. De kleine zwaan is de kleinste van de drie zwanen die in Nederland voorkomen. Hij is beduidend kleiner dan de andere zwanen. Deze wintergast heeft een zwarte snavel met een gele vlek.

Kleine zwaan

Kleine zwaan

© kasteelheertje

Zwarte zee-eend

Marja Lodewijk uit het Zeeuwse Renesse: ‘Net na zonsondergang liep ik op het strand langs de vloedlijn. En vlak bij de vloedlijn was een exemplaar van een zwarte zee-eend. Nou, dat zie ik nooit, behalve nu dan’. De zwarte zee-eend, de naam geeft het al weg, is vooral zwart en zit graag op zee. Althans, in de winterperiode. In de zomer broeden ze noordelijker op de toendra en taiga. Alleen in het winterhalfjaar kun je ze in Nederland zien. Goede plekken om deze prachtige eend met een oranje toef op z’n snavel in de smiezen te krijgen zijn de Waddeneilanden en de Brouwersdam.

zwartezeeend

Zwarte zee-eend met een krab

© Fotograaf keesvenneker

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Dat kan ook via whatsapp.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor