Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Faunapassages onder het spoor: werken ze?

  •    •  
23-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1467 keer bekeken
  •  
faunapassage nder het spoor, met camera op paaltje in het water (c) Rob Buiter

Drie jaar lang hielden wildcamera's de faunapassages onder het spoor langs het Naardermeer in de gaten. Zouden dieren als de otter of de boommarter de passages weten te vinden en ze ook gebruiken? Aan het slot van het onderzoek gaan we mee om de camera's op te ruimen en over de resultaten te praten met onderzoeker Teun Smink van Altenburg en Wymenga.

Niet gevangen, wel gekiekt

Eén van de opvallende vangsten (op beeld) was de waterspitsmuis, vertelt Smink. "We hebben ook veel 'live traps' geplaatst, om levende muizen te vangen. Kleine beestjes zijn toch moeilijker op beeld vast te leggen. We vingen geen enkele waterspitsmuis, maar op de camerabeelden zagen we toch dat deze kleine roofdiertjes van de passage gebruik maken. Dat is extra bijzonder, omdat het niet makkelijk is om ze te identificeren. Maar de waterspitsmuis op beeld leek haast te poseren. Hij toonde alle duidelijke kenmerken van deze soort", aldus een opgetogen Smink.

Teun Smink en collega van Altenburg en Wymenga (c) Rob Buiter

Eerste otter

Nog blijer was de onderzoeker met de eerste beelden van otters in het Naardermeer. "Ik schreeuwde het letterlijk uit, toen ik de foto's zat te checken achter mijn computer. We hebben beelden van een dier dat duidelijk een spraint, dus een geurspoor achterlaat onder een passage en een paar dagen daarna zagen we een andere otter die even aan die spraint kwam ruiken."

Minder dode dieren op het spoor

Teun Smink, A&W (c) Rob Buiter

De conclusie is kraakhelder: de faunapassages werken. Smink: "Van de spoorbeheerder, Prorail, horen we ook dat er veel minder dode dieren bij het spoor worden gevonden, sinds deze passages zijn aangelegd.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.