Drie jaar lang hielden wildcamera's de faunapassages onder het spoor langs het Naardermeer in de gaten. Zouden dieren als de otter of de boommarter de passages weten te vinden en ze ook gebruiken? Aan het slot van het onderzoek gaan we mee om de camera's op te ruimen en over de resultaten te praten met onderzoeker Teun Smink van Altenburg en Wymenga.
Eén van de opvallende vangsten (op beeld) was de waterspitsmuis, vertelt Smink. "We hebben ook veel 'live traps' geplaatst, om levende muizen te vangen. Kleine beestjes zijn toch moeilijker op beeld vast te leggen. We vingen geen enkele waterspitsmuis, maar op de camerabeelden zagen we toch dat deze kleine roofdiertjes van de passage gebruik maken. Dat is extra bijzonder, omdat het niet makkelijk is om ze te identificeren. Maar de waterspitsmuis op beeld leek haast te poseren. Hij toonde alle duidelijke kenmerken van deze soort", aldus een opgetogen Smink.
Nog blijer was de onderzoeker met de eerste beelden van otters in het Naardermeer. "Ik schreeuwde het letterlijk uit, toen ik de foto's zat te checken achter mijn computer. We hebben beelden van een dier dat duidelijk een spraint, dus een geurspoor achterlaat onder een passage en een paar dagen daarna zagen we een andere otter die even aan die spraint kwam ruiken."
De conclusie is kraakhelder: de faunapassages werken. Smink: "Van de spoorbeheerder, Prorail, horen we ook dat er veel minder dode dieren bij het spoor worden gevonden, sinds deze passages zijn aangelegd.
Thema's:
Meer over:
faunapassagesMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.