Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Faunabescherming verdenkt Park de Hoge Veluwe van tam maken wolf

  •  
26-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
398 keer bekeken
  •  
wolf_OttoJelsma

Wolf

© Otto Jelsma

Stichting De Faunabescherming verdenkt de directie van Het Nationale Park De Hoge Veluwe ervan dat die een of meer wolven die in het park leven tam heeft gemaakt. Het is volgens De Faunabescherming "zeer verdacht" dat een wolf in het park mensen nadert en zelfs bezoekers opzoekt. Elders in Nederland of in de omringende landen doen wolven dat niet, aangezien het heel schuwe dieren zijn. De dierenrechtenorganisatie heeft aangifte bij de politie gedaan en wil dat er een onderzoek en eventueel vervolging wordt ingesteld tegen de parkdirectie.

Geen controle 

De Faunabescherming stelt dat er 's nachts geen sociale controle in het park is, omdat het dan gesloten is. In die uren zouden een of meer wolven tam zijn gemaakt, zodat ze overdag mensen niet meer uit de weg gaan. De Hoge Veluwe waarschuwde dinsdag op de eigen website voor een wolf die uit zichzelf naar mensen loopt en die niet mensenschuw is.

Wolf verwijderen 

In het nationale park leeft een wolvenpaar, dat inmiddels ook welpen heeft. De directie van De Hoge Veluwe is daar zwaar op tegen, omdat wolven de moeflons doden en de biodiversiteit verstoren. Het is bekend dat de parkdirectie de wolven het liefst wil verwijderen uit het park, maar aangezien het dier op allerlei manieren beschermd is mag dat niet.

Onnatuurlijk gedrag

De Faunabescherming en wolvendeskundigen zeggen dat wolven mensen altijd uit de weg gaan. Een wolf die zomaar mensen nadert is een probleemdier, dat volgens het provinciaal wolvenplan in het uiterste geval gedood zou mogen worden. "Op de Hoge Veluwe is de terreineigenaar verantwoordelijk voor het onnatuurlijke gedrag van de wolf, er is geen andere plausibele verklaring", vindt de dierenrechtenorganisatie. Verstoren van een wolf en diens leefgebied, waar lokken en voeren ook onder valt, is strafbaar.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.