Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Paradijsvogels, fascinerende fossielen, en alle overige onderwerpen

  •    •  
25-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1615 keer bekeken
  •  
paradijsvogel

Dit zijn de overige onderwerpen in de uitzending van Vroege Vogels op 25 februari 2024. Beluister de onderwerpen op de volgende startpunten:
00:12:23 - De Scholeksters van Westkapelle
00:34:50 - Missionarissen handelden in paradijsvogels
01:05:25 - Fascinerende fossielen intro
01:44:15 - Fascinerende fossielen vervolg

Missionarissen handelden in paradijsvogels

Geestelijken uit het Limburgse Steyl brachten niet alleen het woord van God naar Nieuw-Guinea, maar zagen ook een lucratief handeltje in paradijsvogels. Dat ontdekte gast-curator Marc Argeloo toen hij lades opentrok op zolder van het Missiemuseum Steyl. Vroege Vogels bezoekt het museum waar een expositie wordt geweid aan de relatie tussen paradijsvogels en de mens.

handelparadijsvogel

Handel in paradijsvogels

© Wereldmuseum

Fascinerende fossielen

Wat voor de meeste mensen een ribbel of een buisje in een steen is, is voor Bram Langeveld een kijkje ver terug in de tijd. Vanaf kinds af aan is hij geïntrigeerd door de versteende resten van organismen: fossielen. In zijn nieuwe boek ‘Fascinerende fossielen’ neemt Bram ons aan de hand van 50 Nederlandse fossielen mee naar verdwenen werelden. 

fascinerende fossielen_crop

Fascinerende fossielen van Bram Langeveld

© Gert Elbertsen

De Scholeksters van Westkapelle

RB-LHBC, BLY-G3YL of RG-WLCY. Nee, het zijn geen nummers op het etiket van een pak ontbijtkoek of van binnenkomende vluchten op de polderbaan. Het zijn de ringcodes van scholeksters die op dit moment de polder nabij het Zeeuwse dorp Westkapelle binnenvliegen. En daar worden ze opgewacht door Floor Arts, buurtbewoner en vogelonderzoeker, die de vogels al 10 jaar in de gaten houdt. Vroege Vogels kijkt een ochtend mee.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.