Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Extra schoonmaakbeurt voor veetransporten tegen Afrikaanse varkenspest

  •  
02-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
210 keer bekeken
  •  
Varken_MargreetS.jpg

© Fotograaf: MargreetS

Veetransporten uit Duitsland moeten met onmiddellijke ingang een extra schoonmaakbeurt krijgen op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats, bij een slachthuis of bij een verzamelcentrum voor veetransporten. Dat bepaalt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nu er op een kleinschalige varkenshouderij in Duitsland de Afrikaanse varkenspest is uitgebroken.

De tweede reiniging en ontsmetting moet direct gebeuren na binnenkomst in Nederland, aldus de NVWA, en de transporteur moet een bewijs van de schoonmaakbeurt naar de NVWA sturen.

Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest is een zeer besmettelijke virusziekte, die ongevaarlijk is voor mensen maar dodelijk voor varkens en zwijnen. De ziekte komt al een paar jaar voor in met name Oost-Europese landen en duikt af en toe ook in Duitsland op. In de Nederlandse grensstreek staan waarschuwingsborden tegen de verspreiding van varkenspest. Zo mogen mensen varkens en wilde zwijnen niet aaien of voeren. Etensresten, die wilde zwijnen aanlokken, moeten in goed afgesloten afvalbakken worden gegooid.

Veetransporten 

De nieuwe maatregel van de NVWA geldt voor alle transporten van varkens, runderen, schapen, geiten of herten uit Duitsland en voor Nederlandse vervoerders die uit Duitsland terugkeren. De veewagens worden na een transport altijd al schoongemaakt, maar nu moeten zowel lege als geladen veewagens een extra beurt krijgen.

Risicoland

Duitsland geldt nu als een EU-risicoland voor de verspreiding van Afrikaanse varkenspest. Eerder gold dat al voor Bulgarije, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Italië, Slowakije en alle landen buiten de EU.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.