Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Extra pompen in IJssel voor voldoende water in Twentekanaal

  •  
29-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
Twentekanaal bij Almelo

Twentekanaal bij Almelo

© Fotograaf: Michiel Verbeek (CC BY-SA 4.0)

Door de extreem lage waterstand op de IJssel hebben de gezamenlijke waterschappen Rijn en IJssel, Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen in samenwerking met Rijkswaterstaat besloten om extra pompen te plaatsen bij gemaal Eefde, net iets boven Zutphen. Met deze extra pompcapaciteit kan op korte termijn voldoende water in het Twentekanaal gepompt worden en vanuit daar worden verdeeld over de gebieden van de drie waterschappen.

Het Twentekanaal is een belangrijke waterbron én doorvoerroute voor diverse functies: scheepvaart, landbouw, natuur, drinkwatervoorziening en recreatie. Ook in deze droge periode willen de samenwerkende partijen deze functies zo goed en zo lang mogelijk blijven bedienen.

Extreem lage waterstanden

De waterstanden op de IJssel staan extreem laag. De verwachting is dat dit de komende tijd aanhoudt. Hierdoor staan de waterstanden op de IJssel onder druk en zijn extra maatregelen nodig, zoals de tijdelijke extra pompen bij gemaal Eefde. De extra pompcapaciteit bij gemaal Eefde vormt overigens geen garantie op het uitblijven van watertekorten deze zomer. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) kan besluiten om de aanvoerhoeveelheid via gemaal Eefde te beperken, met het oog op eventuele problemen op de IJssel of het IJsselmeer. Van een dergelijk besluit is op dit moment geen sprake. 

Dijkgraaf Hein Pieper van Waterschap Rijn en IJssel: “Het is extreem droog. We nemen als waterschappen en Rijkswaterstaat onze verantwoordelijkheid door nu in te grijpen. Daarmee kunnen we een deel van ons gebied langer van water voorzien. De verwachting is dat deze situatie nog zeker acht weken aanhoudt.”

Bron: Waterschap Rijn en IJssel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.