Extra controles op dierenwelzijn bij veetransporten
• 03-10-2007
• leestijd 2 minuten
Na verscheidene incidenten bij veetransporten gaan de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) extra controleren op dierenwelzijn bij veevervoer.
De AID maakte donderdag bekend dat de controles zich vooral richten op het vervoer van varkens, slachtrunderen en -paarden. Soortgelijke inspecties vinden al plaats bij verzamelplaatsen en slachthuizen van schapen en geiten.
Bij de gezamenlijke inspecties zijn een dierenarts (VWA) en opsporingsambtenaar aanwezig. Zij kijken of de dieren onderweg, bij markten, exportverzamelplaatsen en slachthuizen wel goed worden behandeld. De inspecties komen bovenop de controles aan de klep van veewagens die vertrekken bij de exportverzamelplaatsen.
Minister Gerda Verburg (Landbouw) kondigde in september strengere controles aan op veetransporten nadat in Duitsland een Nederlandse vervoerder van de weg was gehaald omdat er bloed uit zijn wagen lekte. Het bloed bleek afkomstig van varkens met bijtwonden.
Een meerderheid in de Tweede Kamer haalde echter een streep door de door Verburg voorgestelde inspectie aan de klep van veewagens. Transporteurs hebben nu tot het einde van het jaar gelegenheid orde op zaken te stellen. Wie dan nog in de fout gaat, krijgt alsnog controle bij de veewagen.
Verburg gaat verder met de vervoerders praten om te zien of alle trucks waarmee dieren over lange afstanden worden vervoerd per 1 januari een gps-signaal kunnen hebben. Dierenbeschermers denken dat het plaatsbepalingssysteem 80 procent van de misstanden kan voorkomen. Door de techniek zijn alle transporten te volgen en is te zien of de klep tussentijds opengaat en temperatuur in de veewagen goed is.
Stichting Varkens in Nood vindt dat ook eens gekeken moet worden naar de positie van de dierenartsen van de VWA die toestemming geven voor een transport. ,,De dierenarts zit nu klem en moet meer steun krijgen. Er zijn te weinig dierenartsen, ze werken onder grote tijdsdruk en hebben weinig gezag omdat de sector de controle bekostigt.''
Bron: ANP