De 13 Aziatische landen waar tijgers leven gaan extra investeren in de bescherming van tijgers. Op de Tijgertop in Bhutan is opnieuw bevestigd dat het aantal tijgers in het wild over tien jaar verdubbeld moet zijn tot zevenduizend dieren.
Training park rangers
De extra investeringen houden in dat er meer capaciteit komt om stroperij van de bedreigde tijger tegen te gaan. Dit houdt het werven en trainen van park rangers in maar ook voorlichting van douaniers om de botten van een tijger te herkennen.
Meer maatregelen nodig
WNF-directeur Johan van de Gronden is tevreden over de eensgezindheid, maar waarschuwt tegelijkertijd dat meer nodig is om de stropers te stoppen. "We hebben te maken met keiharde georganiseerde misdaad. Een gezamenlijke aanpak is hard nodig. Met nog maar 3200 tijgers in het wild hebben we geen dag te verliezen". Het WNF helpt tijgerhoudende landen bij de handhaving van anti-stroperijwetten en om tijgers in het wild te monitoren.
Tijgertop
In 2010 hebben wereldleiders op de Tijgertop in Rusland hun handtekening gezet onder een historisch akkoord om de 3200 tijgers die nog in het wild leven beter te beschermen. Het was de eerste internationale top die georganiseerd werd om het uitsterven van één enkele diersoort te voorkomen.
Statussymbool voor nieuwe rijken
Afgelopen eeuw daalde het aantal tijgers van circa 100.000 exemplaren tot 3200 dieren in het wild. Het dier wordt steeds verder in het nauw gedreven. Zijn huidige leefgebied is nog maar zeven procent van het oorspronkelijke verspreidingsgebied. Door houtkap, aanleg van oliepalmplantages en wegen verdwijnt hun leefgebied in een rap tempo. Het dier komt hierdoor ook veelvuldig in conflict met mensen. Een nog groter probleem vormt de grootschalige illegale jacht en handel. De tijger is vooral in trek vanwege zijn vacht, een statussymbool voor nieuwe rijken in China en India dat tussen 2.500 en 25.000 dollar opbrengt op de zwarte markt, en om te verwerken in traditionele medicijnen.
Dossier: Wildlife Crime
Het WNF intensiveert de komende jaren de strijd tegen de handel in bedreigde dieren. Als aftrap van de campagne in Nederland is van 5 tot en met 8 november de vierdelige serie van de NCRV 'Dossier: Wildlife Crime' te zien op Nederland 2. Het bevlogen WNF-Wereldteamlid Harm Edens duikt in de wereld van ‘wildlife crime’. In een van de afleveringen ontmoet Edens in Kuiburi National Park, ten zuiden van de Thaise hoofdstad Bangkok, rangers die met WNF proberen de dorpelingen het stropen van tijgers te stoppen.