Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Extinction Rebellion voert actie bij kolencentrale Eemshaven

  •  
23-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
353 keer bekeken
  •  
amer-kolencentrale-geertruide.jpg

Vandaag hebben rebellen van Extinction Rebellion (XR) door heel Nederland actie gevoerd tegen de fossiele industrie. Zo ook bij de RWE kolencentrale in de Eemshaven, in 2019 de grootste CO2-uitstoter in Nederland na Tata Steel. Ongeveer 35 rebellen hielden een manifestatie op één van de toegangswegen tot de centrale waardoor het verkeer van en naar de centrale hinder ondervond. 

Kolencentrales sluiten

Woordvoerder Leo van Kampenhout van Extinction Rebellion: 'Iedereen weet dat kolencentrales zo snel mogelijk gesloten worden vanwege de klimaatcrisis en dat werknemers in deze centrales geholpen moeten worden met omscholing en nieuw werk in bijvoorbeeld de hernieuwbare energiesector. Deze rechtvaardige transitie wordt echter belemmerd door de absurde claim van 1,4 miljard euro die RWE eist van de Nederlandse staat, oftewel van belastingbetalers zoals u en ik. Geld dat we kwijt zijn aan dit soort claims kunnen we niet gebruiken om de arbeiders te helpen. Daarom protesteren wij vandaag in de Eemshaven voor snelle sluiting van de RWE centrale en een rechtvaardige compensatie voor de werknemers en niet voor de aandeelhouders.'

CO2 terugdringen

Om ontwrichtende klimaatverandering zo veel mogelijk te beperken moet de uitstoot van CO2 snel teruggedrongen worden tot nul. Schadeclaims van eigenaren van kolencentrales zoals RWE vertragen het tempo en de ambitie van noodzakelijk klimaatbeleid. De claims van de kolenbedrijven lopen bovendien niet via de Nederlandse rechter, maar zijn mogelijk door een vrijwel onbekend internationaal verdrag: het Energy Charter Treaty (ECT). 

Niels Jongerius van denktank Transnational Institute: 'Dit verdrag maakt het voor energiebedrijven mogelijk om buiten de nationale rechter om miljardenclaims tegen staten in te dienen bij omstreden arbitragepanels. Het is feitelijk een geheim wapen van de fossiele industrie om geld te verdienen aan de klimaatcrisis. De internationale gesprekken om dit achterhaalde ECT verdrag aan te passen aan de uitdagingen van de klimaatcrisis hebben gefaald. Nederland moet daarom uit dit verdrag stappen'.

Landelijke Rebellie Tegen de Fossiele Industrie

De actie bij de RWE energiecentrale in de Eemshaven vond plaats van 14:00 tot 16:00. De actie werd gezamenlijk georganiseerd door de drie noordelijke afdelingen van XR (Drenthe, Friesland, Groningen) en zijn onderdeel van de landelijke Rebellie Tegen de Fossiele Industrie. 

De actie in de Eemshaven maakt tevens onderdeel uit van Europese actiedagen tegen het omstreden ECT verdrag waarover de hervormingsgesprekken in juni in Brussel afgerond zullen worden. De Tweede Kamer zal bovendien op 2 juni een hoorzitting met experts organiseren over de gevolgen van de claims door RWE en Uniper voor Nederland. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor