Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Expert Barendrecht negatief over C02-opslag

  •  
06-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_105703.jpg

© uitstoot vervuiling rook

Wetenschappelijk gezien zijn er nog te veel onzekerheden om het plan voor ondergrondse CO2-opslag onder Barendrecht door te zetten. Dat stelt emeritus hoogleraar hydrologie Cees van den Akker, die de gemeente heeft aangesteld als adviseur, vrijdag in PM magazine.
Hij wijst er onder meer op dat in een twee jaar geleden gepubliceerde studie van diverse provincies en de rijksoverheid werd geadviseerd zo'n proef niet te houden in een dichtbevolkt gebied met veel infrastructuur. Ook acht Van den Akker de veiligheid niet gewaarborgd.
,,Shell mag dan wel de hele tijd verkondigen dat het hier gaat om een bewezen technologie, maar feit is dat het op veel gebieden gissen blijft'', stelt de wetenschapper. ,,Zo weten we niets van de bodemkundige gevolgen van de CO2-opslag onder een laag kleisteen, zoals in Barendrecht het geval zou zijn.''
De gemeente Barendrecht laat in een reactie weten kennis te hebben genomen van de bevindingen van Van den Akker. ,,Hij is een van onze belangrijkste externe adviseurs'', stelt een zegsvrouw. ,,Wij delen zijn terughoudendheid. De antwoorden op het toetskader dat we hebben vastgesteld zullen duidelijkheid geven over wat de eventuele gevaren voor dit project precies zijn.''
Minister Jacqueline Cramer (Milieu) stelde eind vorige jaar 60 miljoen euro beschikbaar voor een proef met ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2 in Barendrecht en Geleen. In Barendrecht wil Shell de kooldioxide, die afkomstig is van industriële bedrijven in de Rotterdamse haven, opslaan in uitgeputte aardgasvelden. In Geleen gaat het om opslag onder diepe steenkoollagen, een project van GTI en DSM.
De gemeenteraad van Barendrecht is niet onverdeeld positief over het plan. De gemeente neemt eind juni een principebesluit over dit project ,,op basis van feiten en cijfers''.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.