Vroege Vogels

Experiment naar doodhoutkevers in vers gekapte bomen

theme-icon
Natuur
  •    •  
28-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1622 keer bekeken
  •  
doodhoutkevers1

Doodhoutkevers

© Jesper Buursink

Jarenlang hebben we onze bossen proberen ‘schoon’ te houden door het dode hout eruit te verwijderen. Dit ten nadele van de belangrijke doodhoutinsecten waaronder kevers. Gelukkig is dit tegenwoordig wel anders en zijn bosbeheerders juist bezig om deze kevers zoveel mogelijk terug te laten keren en laten ze dood hout na het kappen vaker liggen. Er wordt nu zelfs onderzocht welke manier van kappen de beste situatie oplevert voor deze kevers.

Doodhoutkevers

Het zijn misschien wel de meest onzichtbare kevers want hun favoriete plek is achter en onder de bast van een dode boom: de doodhoutkevers. Bij mooi weer kun je ze soms in de zon aantreffen. Toch zijn ze heel belangrijk voor het ecosysteem omdat ze het dode hout omzetten in voedingsstoffen. Onder de basten doen ze zich onder andere tegoed aan een voedselrijke laag, de zogenaamde kiemlaag of cambium. De kevers leggen hier hun eieren en de larven eten het op. Er komen bij de ontbinding van de boom verschillenden soorten doodhoutkevers op het hout af. Maar welke soorten zijn dit nu precies? En als bosbeheerders hun bomen moeten kappen omdat ze ziek zijn of voor onderhoud, wat is dan de beste manier van kappen voor de doodhoutkevers? 

doodhoutkevers2

Doodhoutkevers (Hylastes ater - Zwarte dennenbastkever, Hylastes attenuatus - kleine dennenbastkever, Rhizophagus depressus - Platte gele schorskever en Paromalus flavicornis - Eironde schors

© Jesper Buursink

Kappen van bomen

In de bossen van Planken Wambuis op de Veluwe is een experiment gestart door Natuurmonumenten en de Wageningen Universiteit waarbij negen verschillende manieren van het kappen van bomen gekeken wordt wat dit nu betekent voor de doodhoutkevers. Welke hoeveelheden en hoeveel verschillende soorten kevers trekken de bomen aan? Dit gebeurt door de kevers te vangen met specifieke vallen direct naast de boom te hangen en door te monitoren. Over de jaren heen kunnen we misschien meer te weten komen over deze waardevolle en prachtige insecten.

doodhoutkevers3

Student Universiteit van Wageningen Rick Buesink bij de plot met omgehakte boom en de vallen.

© Jesper Buursink

Thema's:

theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

MartijnRed
MartijnRed30 mei 2023 - 7:49

Beste, Niet zo lang geleden was er een docu op de BBC, daarin deed een universiteit in Engeland al iets van 20 jaar onderzoek naar doodhoutinsecten in dode, maar dan rechtopstaande bomen. Wat blijkt er zijn veel doodhoutinsecten die alleen maar in rechtopstaande dode/zieke bomen voorkomen. Een conclusie was dan ook dat het voor ecosysteem en biodiversiteit van een bos heel belangrijk is om veel dode/zieke bomen gewoon te laten staan. Helaas weet ik niet meer om welke universiteit het gaat maar ik denk dat dit onderzoek jullie een grote bijdragen kan geven aan jullie experiment. (hoeven jullie geen werk te doen wat al gedaan is :-))