Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Experiment Elspeter Heide: hoe reageert publiek op Spaanse waakhonden

  •  
27-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
639 keer bekeken
  •  
dog-gf5b1ebd57_1280

Mastin español

© Pixabay

Bij de schaapskudde op de Elspeter Heide lopen vanaf deze maand twee grote Spaanse waakhonden om de schapen te beschermen tegen aanvallen door een wolf. Passanten moeten de honden met rust laten", aldus de provincie Gelderland. Een van de doelen van het experiment is te ontdekken hoe publiek en waakhonden met elkaar omgaan.

De honden moeten vooral voorkomen dat wolven overdag toeslaan in de kudde van 275 schapen, want dat is vorig najaar onverwacht driemaal gebeurd. Het inzetten van de kuddebeschermingshonden is een tweejarig experiment van de provincie Gelderland en de schaapherders op de Veluwe.

Spaanse waakhonden 

Toen de eerste wolf van Nederland zich in 2019 op de Veluwe vestigde, schafte schaapherder Daphne van Zomeren direct wolfwerende netten aan. Die hielden wolven 's nachts op afstand. Dat werkte goed, totdat drie wolven in oktober vorig jaar ineens overdag een schaap grepen. Schaapskuddes zwerven overdag over de heide om die te begrazen en kunnen dan dus niet achter hekken of netten met stroom worden gehouden. Daarom zijn nu twee Mastin Espanol de Trabajo's aangeschaft, een hondenras dat in Spanje vaker schaapskuddes beschermt.

Waarschuwing: aai de honden niet

De gemeente Nunspeet en de terreinbeheerders plaatsen waarschuwingsborden op de Noordwest-Veluwe om toeristen te informeren over de honden. "Het zijn vriendelijke dieren, maar ze zijn niet aaibaar. Dat moet ook niet, want ze moeten waaks zijn. 

Met Vroege Vogels TV waren we in 2018 op de Sallandse Heuvelrug waar de herder ook werken met speciale honden, waaronder een Pyrenese berghond, opgeleid om zijn kudde te beschermen tegen de steeds verder oprukkende wolf:

Bron: ANP

Meer over:

schapen, wolf, waakhond

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.