De Aziatische hoornaar is gearriveerd in Nederland. Even hoopte wespendeskundige Jan Smit van EIS nog dat het om een incident zou gaan; een Aziatische hoornaar die per ongeluk met een caravan van een Franse camping was meegelift. Maar deze week heeft hij in de tuin van de eerste vinder, Ron van de Roer, opnieuw een hoornaar gevonden.
Het lijkt er dus op dat deze potentieel invasieve exoot definitief vaste grond heeft gevonden in ons land. 'Imkers zullen hier niet blij mee zijn', weet Smit. 'Dit dier heeft het, nog meer dan onze inheemse hoornaar, op bijen gemunt.'
Dreischor
Vorige week vond Van de Roer de allereerste Aziatische hoornaar van Nederland in zijn tuin in het Zeeuwse Dreischor, op Schouwen-Duiveland. Het insect was al verschillende keren gemeld maar dit was de eerste die officieel is herkend en bevestigd.
Sinds 2004 wordt de Aziatische hoornaar in Europa gesignaleerd. Als eerste wordt het insect in Frankrijk gezien, en daarna heeft het zich verspreid over grote delen van Europa. Het was slechts een kwestie van tijd voordat de soort in Nederland zou opduiken. De Aziatische hoornaar staat sinds 2016 op de lijst van invasieve exoten van de Europese Unie.
Net als bij onze inheemse hoornaar staan allerlei insecten op het menu van de Aziatische hoornaar. Deze hoornaar jaagt echter ook actief op honingbijen en een bijenvolk zou daardoor kunnen instorten. Dat gebeurt echter zelden.
De Aziatische hoornaar is een grotendeels zwarte wesp. Hij heeft een oranje gezicht en op zijn lijf een smalle, gele band vooraan en een brede, oranje band achteraan. Net als gewone hoornaar kan deze soort steken en dat zal vervelender aanvoelen dan van een gewone wesp.