Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Exemplaar van massaal aangespoelde vissoort in Naturalis

  •  
15-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
braam.jpg
Vanaf de eerste vondst op 26 november zijn er al meer dan 50 strandingen gemeld van de braam, waarvan 36 op Texel. Vier exemplaren van deze apart gevormde roofvis zijn aangespoeld in Noordwijk en naar Naturalis gebracht. Een van deze vissen is vanaf vandaag te zien in Naturalis, samen met een skelet en een opgezet exemplaar van een braam uit de collectie.
Er vindt wel vaker een invasie van bramen plaats op onze kust. Dit gebeurt altijd in het najaar, vaak tussen 15 november en 15 december. Ze worden daarom ook wel ‘Sinterklaasvis’ genoemd. De laatste keer dat ze zo massaal op de kust zijn geworpen, was in 1976. Toen strandden er 107 exemplaren.
De braam ( Brama brama ) is een in scholen levende roofvis die op een diepte van enkele honderden meters voorkomt in alle oceanen. De vis voedt zich met kleine vissen, pijlinktvissen en krabbenlarven. Door zijn hoge lichaam, afgeronde kop, korte snuit, scheve bek, de vorm van zijn vinnen en zijn duidelijke schubben wijkt hij af van alle andere Nederlandse vissen.
Volwassen exemplaren trekken hun prooi achterna. In het voorjaar trekken ze naar het noorden tot voorbij Schotland; in het najaar zwemmen ze naar het zuiden. Afhankelijk van stromingen en westerstormen komt een deel van deze bramen in de “fuik”van de Noordzee terecht, die eigenlijk te ondiep voor hen is. Bij vroeg invallende kou koelt het ondiepe water van de zuidelijke Noordzee snel af. Bramen kunnen niet tegen temperaturen onder de tien graden Celsius. Bovendien is de hoge lichaamsbouw van deze vissen ongeschikt voor ondiepe woelige kustwateren, zodat zij – vaak nog levend – op het strand geworpen worden.
Het vlees van de braam is zeer smakelijk en daarom is hij commercieel belangrijk in gebieden waar hij algemeen voorkomt. In de Noordzee is het een zeldzame vis.
Martien van Oijen, onderzoeker van Naturalis, gaat de maaginhoud bekijken van de vier bramen uit Noordwijk. Enkele exemplaren worden geconserveerd en in de collectie opgenomen.
Bron: Naturalis

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor