Excuses geheim agent voor bom Rainbow Warrior
• 07-09-2015
• leestijd 2 minuten
© Rainbow Warrior. Foto: Greenpeace
Ruim dertig jaar na de bomaanslag op de Rainbow Warrior van Greenpeace heeft de Franse geheim agent Jean-Luc Kister zijn verontschuldigingen aangeboden aan de nabestaanden van Fernando Pereira. Deze Nederlandse fotograaf van Portugese afkomst kwam in juli 1985 om het leven bij de aanslag op het schip, dat werd ingezet bij protesten tegen Franse kernproeven op het atol Mururoa.
Excuses op tv
Kister, destijds kikvorsman van de Franse geheime dienst DGSE, maakte zondag excuses op de nationale tv-zender van Nieuw-Zeeland en deed zijn verhaal op de Franse website Mediapart. Hij gaf toe betrokken te zijn geweest bij de bomaanslag op 10 juli 1985 in Auckland in Nieuw-Zeeland.
Bloed van een onschuldige man
"Ik bied mijn excuses allereerst aan aan de familie van Fernando Pereira, in het bijzonder zijn dochter Marelle. Ik noem het een ongelukkige dood, terwijl zij het zien als een moordaanslag'', zei Kister in het interview van een uur. Hij zei het dertig jaar na dato tijd te vinden - "nu de emoties zijn weggeëbd en ik afstand heb genomen van mijn beroep" - schoon schip te maken. "Ik heb het bloed van een onschuldige man aan mijn handen en dat drukt zwaar op mij", citeerde The New Zealand Herald uit het interview.
Twee mijnen
Kister bevestigde destijds met een team van drie man twee mijnen aan de scheepswand van de Rainbow Warrior. Eén van de andere agenten was Gerard Royal, broer van de huidige Franse milieuminister en voormalig presidentskandidate Ségolène Royal. De voormalige geheim agent erkent dat zijn superieuren de dienst hadden opgedragen om de acties van Greenpeace "voor eens en altijd'' te beëindigen.
Ongelukkige dood
Sylvia Borren, directeur van Greenpeace Nederland, noemt excuses op zichzelf goed, "maar niet op deze manier". Zij noemt de verontschuldigingen "een poging tot verzachting'', omdat Kister het overlijden van Pereira "een ongelukkige dood" noemt. "Er waren meer Greenpeace-collega's op het schip, er hadden net zo goed meer doden kunnen vallen.'' Volgens Borren, zelf Nieuw-Zeelandse, was het "een geplande moordaanslag opgedragen door de Franse geheime dienst DGSE, waar de Franse overheid nog steeds geen verantwoordelijkheid voor heeft genomen''.
Bron: ANP