Europese industrie financiert anti-klimaatlobby in de VS
• 25-10-2010
• leestijd 2 minuten
Grote energie-intensieve bedrijven in Europa, zoals E.ON, GDF-SUEZ, BP, BASF, Solvay en Arcelor-Mittal, hebben de politieke campagne gefinancierd van Amerikaanse senatoren die tegen klimaatbeleid zijn en het klimaatprobleem ontkennen. Dit blijkt uit een database van donateurs die door de federale verkiezingscommissie in de VS is gepubliceerd. ‘Het is onthutsend dat Europese vervuilende bedrijven klimaatsceptici in de VS financieel steunen, en tegelijkertijd sterker klimaatbeleid in Europa blokkeren met het argument dat verdere CO2-vermindering alleen zin heeft als de VS meedoet,’ zegt Ron Wit, manager klimaat en energie van Natuur en Milieu. ‘De Europese bedrijven saboteren door deze steun de mogelijkheid van een mondiale klimaatoplossing.’
Op basis van het bewijs in de Open Secrets database van de federale verkiezingscommissie in de VS heeft CAN-Europe, de koepelorganisatie van Natuur en Milieu in Brussel, een anti-klimaat lobby-programma van Europese bedrijven ontdekt. Hieruit blijkt dat de genoemde Europese bedrijven gericht geld geven aan Amerikaanse senatoren die bekend staan om hun strijd tegen klimaatbeleid. Het onderzoeksrapport met de geldstromen, de namen van de senatoren en de betrokken bedrijven kan worden gedownload via de website van Natuur en Milieu (
www.natuurenmilieu.nl) . Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de Europese bedrijven in totaal 240 duizend dollar hebben besteed aan senatoren die klimaatbeleid blokkeren. Dat bedrag vormt bijna 80 procent van de donaties van deze Europese bedrijven! in de senaatsverkiezingsstrijd in de VS.
E.ON en GDF-Suez (moederbedrijf van Electrabel) zijn actief als energieleverancier in Nederland en bouwen thans allebei een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte in Rotterdam.
Natuur en Milieu roept de Nederlandse brancheorganisaties EnergieNederland en VNO-NCW en de Europese branche-organisaties CEFIC, EUROFER, EURELECTRIC en EUROPIA op om krachtig en in heldere bewoordingen afstand te nemen van de acties van de betrokken Europese bedrijven. Ook vragen we deze partijen een richtlijn op te stellen die hun leden vragen zich te onthouden van steun aan anti-klimaatlobby wereldwijd.
Bron: Natuur en Milieu