Europese Commissie wil handel in illegaal hout niet strafbaar maken
• 06-11-2008
• leestijd 2 minuten
Milieudefensie vindt het wetsvoorstel van de Europese Commissie om de handel in illegaal gekapt hout tegen te gaan, niet ver genoeg gaan. Handel in illegaal hout wordt volgens het voorstel niet strafbaar. De Commissie presenteerde het voorstel op 17 oktober samen met een visie over de rol van Europa in het tegengaan van ontbossing. Milieudefensie vindt dat de Commissie de bossencrisis niet serieus neemt en dat het Europees Parlement en de Europese Raad de voorstellen moeten aanscherpen. Ze is daarom gestart met de internetactie www.krassentegenillegaalhout.nl
In 2003 startte de Europese Commissie het actieplan FLEGT1 om de illegale houtkap en -handel wereldwijd tegen te gaan. Ontbossing en illegale houtkap hebben niet alleen gevolgen voor natuur en milieu, maar leiden ook tot sociale conflicten met de lokale en inheemse bevolking. Ondanks brede steun van lidstaten zoals Nederland, de industrie en milieu- en ontwikkelingsorganisaties werd het beloofde wetsvoorstel keer op keer uitgesteld. Nu ligt er een zwak voorstel, waarbij bedrijven zelf een systeem met risicoanalyses in moeten stellen om te voorkomen dat zij handelen in illegaal gekapt hout. “De handel wordt dus niet strafbaar, terwijl recent onderzoek aantoont dat er jaarlijks 27 miljoen kubieke meter illegaal of verdacht hout wordt geïmporteerd in Europa. Dat is twintig procent van de totale houtimport2” zegt Anne van Schaik, campagneleider Globalisering bij Milieudefensie.
Op de website
www.krassentegenillegaalhout.nl
kunnen burgers Nederlandse Europarlementariërs aanmoedigen om de wetgeving aan te scherpen. Dit doen ze door hun zorg over illegaal hout in het virtuele bureaublad van Europarlementariers krassen. De krassen worden elke week aan de Europarlementariërs Jules Maaten (VVD), Kartika Liotard (SP), Lily Jacob (PvdA), Corien Wortmann-Kool (CDA), Kathelijne Buitenweg (Groenlinks), Hans Blokland (ChristenUnie) en Sophie in 't Veld (D66).