Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europese Commissie buigt zich over burgerinitiatief haaienvinnen

  •  
11-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
shark-506025_1280

© G M via Pixabay

De Europese Commissie neemt een burgerinitiatief in behandeling waarin EU-inwoners vragen om wettelijke maatregelen die een einde moeten maken aan de handel in haaienvinnen in de EU, inclusief im- en export. De organisatoren van de campagne Stop het ontvinnen van haaien — Stop de handel hebben meer dan 1 miljoen steunbetuigingen, waaronder die van 22.278 Nederlanders, in de EU opgehaald.

Illegale handel 

Het afsnijden van vinnen aan boord van EU-vaartuigen en in EU-wateren is verboden en bij aanlanding van haaien in de haven moeten de vinnen nog aan het lichaam van het dier zitten. Er zouden echter zelden inspecties worden gedaan op zee. Vinnen worden nog steeds illegaal achtergehouden. De EU is volgens de organisatie van het burgerinitiatief een van de grootste exporteurs van vinnen. Met name haaienvinnensoep wordt in Aziatische landen als een delicatesse beschouwd waar grof geld voor wordt neergelegd.

Het Europees burgerinitiatief

Het Europees burgerinitiatief werd geïntroduceerd om EU-inwoners meer inspraak te geven bij Europese wetgeving. Een organisatie moet eerst de commissie warm maken voor haar initiatief en als die groen licht geeft vervolgens 1 miljoen handtekeningen in minstens zeven EU-landen verzamelen. Als aan die voorwaarden is voldaan gaat de commissie ermee aan de slag, maar ze is niet verplicht met wetsvoorstellen te komen.

Achtste burgerinitiatief

Stop het ontvinnen van haaien — Stop de handel is het achtste Europees burgerinitiatief dat meer dan 1 miljoen handtekeningen verzamelde. Eind 2020 leidde een massaal pleidooi vanuit de bevolking voor het eerst tot Brusselse wetgeving. Dat was het initiatief Right2Water, voor beter en voor iedereen toegankelijk kraanwater in de EU. 

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.