Europese commissie bevestigt verbod op mosselzaadvisserij
• 14-07-2008
• leestijd 2 minuten
Gaat Nederland te streng om met natuurbeschermingsregels? Het antwoord is nee. De uitspraak van de Raad van State aangaande het verbod op mosselzaadvisserij in de Waddenzee is door het Europarlementslid Visser (CDA) voorgelegd aan de Europese Commissie (EC). Deze heeft het verbod bekrachtigd. EU-commissaris Dumas (Milieu) heeft in zijn antwoord gewezen op de verantwoordelijkheid van elke individuele lidstaat om de Habitatrichtlijn op juiste wijze te hanteren. De Waddenvereniging is zeer gelukkig met het antwoord van de EU-commissaris.
In zijn vraag aan de EC deed de heer Visser een beroep op het bestaand gebruik. De EU-commissaris verwijst in zijn antwoord naar het kokkelarrest, waarin wordt gesteld dat het feit dat een activiteit al jarenlang in een gebied wordt uitgeoefend, nog geen reden is dit altijd te blijven toestaan. Dit houdt in dat voor de mosselvisserij iedere keer opnieuw zal moeten worden beoordeeld of deze vorm van visserij significante gevolgen heeft voor de Waddenzee. Nederland treedt hier niet strenger in op dan andere landen. Voor de handhaving van de Habitatrichtlijn zijn duidelijke regels gesteld, waaraan iedere lidstaat moet voldoen. Duitsland en Denemarken hebben op hun eigen wijze de mosselvisserij gereguleerd en hanteren al jaren strakke regels voor de sector. In Nederland is de stand van de mosselen echter zodanig verslechterd, dat er nu op het oog strengere maatregelen getroffen moeten worden.
Traditie?
In de discussie rondom de mosselvisserij wordt vaker naar voren gebracht dat nu een eeuwenoude traditie dreigt te verdwijnen. Echter, het betreft hier een steeds terugkerende misvatting. Mosselkweek in de Waddenzee is pas in de jaren ’50 op gang gekomen, en de laatste decennia sterk geintensiveerd. Naar nu blijkt is daarmee de draagkracht van de Waddenzee overschreden. De sector verkeert al langere tijd in de problemen; opbrengsten en investeringen nemen vanaf begin 2000 geleidelijk af en zijn feitelijk gestagneerd sinds 2006. Dit is ook geconstateerd door de LEI, een onafhankelijk instituut dat kennis ontwikkelt voor de overheid; LEI-rapport 07.04: “Als structureel probleem heeft de Nederlandse mosselvloot een tekort aan mosselzaad. De afhankelijkheid van mosselzaad uit de Waddenzee is groot. Zoals ook vorig jaar gemeld staat het voortbestaan van de vloot op het spel als de voorziening van mosselzaad uit de Waddenzee bij voortduring niet toereikend blijkt te zijn.”