Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europees parlement wil koelkasten zonder super-broeikasgassen

  •    •  
31-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
koelkast_01.jpg

© pixabay

Als het aan het Europees Parlement ligt, mogen nieuwe producten als koelkasten, airco's en warmtepompen in 2050 geen zogenoemde F-gassen meer bevatten. Die synthetische koelmiddelen zijn broeikasgassen, die vaak een veel sterker opwarmend effect hebben dan CO2 en ook lang in de atmosfeer blijven hangen.

Productieprocessen omgooien

Voor de meeste sectoren zijn natuurlijke alternatieven beschikbaar voor de F-gassen. Een verbod betekent wel dat de industrie het productieproces moet aanpassen, erkent GroenLinks-Europarlementariër en hoofdonderhandelaar op de wet Bas Eickhout. Voor de consument verandert er verder niets. Nu moeten de 27 EU-lidstaten het onderling nog eens worden over het voorstel van de Europese Commissie over de F-gassen. Daarna gaan het parlement, de commissie en de lidstaten onderhandelen om een deal over een definitieve wet te bereiken.

Natuurlijke alternatieven

Het EU-parlement wil wettelijk verplichten dat de meeste sectoren overstappen op natuurlijke alternatieven - en niet op PFAS. Deze nieuwe generatie F-gassen veroorzaken vaak een minder groot broeikaseffect en het productieproces van bijvoorbeeld koelkasten en warmtepompen hoeft niet aangepast te worden. De poly- en perfluoralkylstoffen zijn echter schadelijk voor de volksgezondheid en het milieu. "Daarom zeggen we: maak nu de sprong naar de natuurlijke alternatieven, zodat het later niet meer hoeft", aldus Eickhout.

Nul uitstoot

Doordat er alternatieven zijn, is het volgens Eickhout relatief makkelijk om te stoppen met F-gassen. In de aanloop naar 2050, als de EU klimaatneutraal wil zijn, is het de bedoeling dat steeds minder F-gassen zijn toegestaan. De uitstoot van de superbroeikasgassen is de afgelopen jaren al aanzienlijk gedaald. "Nu moeten we nog naar nul uitstoot gaan", zegt Eickhout. "Daarmee is de impact op het klimaat enorm."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.