Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europees Parlement stemt voor wet tegen ontbossing in handelsketens

  •  
15-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
202 keer bekeken
  •  
Foto-3_-Riparian-forest-canopy_--Upper-Potaro-River_-Guyana-_c_-Terry-Henkel.JPG

Ontbossing in de Amazone

© Naturalis Biodiversity Center

Het Europees Parlement heeft een belangrijke stap gezet: een grote meerderheid schaart zich achter de nieuwe EU-wet tegen ontbossing in handelsketens. Deze wet maakt het voor bedrijven die producten als palmolie, soja, rundvlees of koffie in Europa op de markt brengen, verplicht om te garanderen dat de productie volgens de lokale wet en zonder ontbossing of degradatie van bos is gebeurd.

Primeur  

Europa had tot nu toe nog geen wetgeving tegen ontbossing en bosdegradatie door handelsstromen, terwijl de consumptie van landbouwproducten wel bijdraagt aan de impact die de Europese Unie heeft op bossen en daarmee op het klimaat.

Natuurgebieden beschermen 

Heleen van den Hombergh van IUCN NL: "Belangrijk is dat de nieuwe wet niet alleen de EU-markt van ontbossing ontdoet, maar ook daadwerkelijk natuurgebieden in productielanden helpt beschermen. Daarom is het belangrijk dat de EU en producenten in andere landen samenwerken om alle productie en productielandschappen te verduurzamen. Zo voorkomen we dat ontbossing-gerelateerde producten niet simpelweg aan andere markten zoals China verkocht worden". 

Overige ecosystemen

Volgens Van den Hombergh is een belangrijke vervolgstap ervoor zorgen dat andere kwetsbare ecosystemen, zoals natuurlijke graslanden, veengronden en wetlands, ook door het wetsvoorstel beschermd gaan worden.

In de komende maanden gaat het parlement met de Europese Commissie en Europese Raad achter gesloten deuren in conclaaf om een akkoord te bereiken.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.