Europees Parlement stemt voor palmolieverbod in biobrandstof
• 17-01-2018
• leestijd 2 minuten
© Rolf Schipper op een palmolieplantage - Milieudefensie
Als het aan het Europese Parlement ligt, zit er vanaf 2021 geen palmolie meer in de Europese diesel. Een totaalverbod op het gebruik van andere voedselgewassen voor brandstof, zoals soja en koolzaad, lijkt er niet te komen maar het gebruik wordt wel flink aan banden gelegd.
Definitief verbod?
Het besluit van het Europees Parlement volgt op een jarenlang debat. Europese milieuorganisaties pleitten al tijden voor een verbod omdat er massaal regenwoud wordt gekapt voor de aanleg van palmolieplantages.
Het Europees Parlement gaat nu onderhandelen met de Europese Commissie en de Europese Raad over een daadwerkelijk Europees verbod op palmolie voor brandstof. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zal zich namens Nederland hard maken voor het verbod.
Winst voor het regenwoud
Milieudefensie reageert opgetogen op de beslissing van het Europees Parlement. De organisatie heeft actief gestreden voor een verbod op palmolie in brandstof. Milieudefensie verzamelde in Nederland ruim 32.000 handtekeningen, voerde talloze lobby-gesprekken en schreef met 174 wetenschappers een open brief.
Rolf Schipper, campagneleider Bossen, zegt: "Het enthousiasme van internationale palmoliebedrijven om de laatste oerbossen van Indonesië, Maleisië en Afrika plat te gooien voor plantages, zal aanzienlijk afnemen nu de Europese markt voor palmoliediesel verdwijnt. En terecht. Aan massaal kappen van regenwouden door internationale bedrijven moet een einde komen. Het is tijd het regenwoud terug te geven aan de lokale gemeenschappen die er leven. Dat is eerlijk én de beste garantie op het behoud van het regenwoud."
Schipper heeft zelf platgebrande gebieden in Indonesië bezocht en vertelde hierover in Vroege Vogels Radio.
Beluister het gesprek
.
Bron: Milieudefensie