Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europees burgerinitiatief tegen dierproeven breekt record

  •  
01-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
Dierproef muis

© Bron: Pixabay

Voor een recordbrekende tweede keer hebben meer dan een miljoen mensen uit de Europese Unie gezegd dat er een einde moet komen aan dierproeven. Meer dan tien miljoen dieren – katten, honden, konijnen, muizen en anderen – lijden elke dag een pijnlijk bestaan jaar in experimenten in laboratoria door heel Europa. Nu eisen Europese burgers een einde aan het wrede gebruik van dieren in cosmetica en chemische tests, evenals een ambitieus plan voor een stop op alle experimenten op dieren.

Mijlpaal

De deadline voor het verzamelen van handtekeningen voor het Europees burgerinitiatief tegen dierproeven is om 23:59 vannacht verstreken. Daarmee is een ongekende mijlpaal bereikt: dit is namelijk het tweede Europese burgerinitiatief dat de grens van één miljoen handtekeningen heeft overschreden. De eerste was Stop Vivisectie in 2015. Adrie van Steijn, mede-oprichter van Diervriendelijk Nederland: “Hoewel we nu enkele maanden moeten wachten om te zien of ons burgerinitiatief wordt gevalideerd door de EU-lidstaten, geeft het enorme aantal handtekeningen nu al een heel duidelijk signaal af aan Europese wetgevers over het gevoel dat over deze kwestie leeft bij de burger."

Samenwerking 

Het burgerinitiatief End Animal Testing werd in augustus 2021 gelanceerd vanuit Cruelty Free Europe, een coalitie van dierenbelangenorganisaties waar Diervriendelijk Nederland samen met PETA, Eurogroup for Animals en the European Coalition to End Animal Experiments in zit. Het initiatief werd ondersteund door bedrijven als The Body Shop en Dove.

Validatiefase 

De organisatoren van het initiatief hebben nu drie maanden de tijd om de handtekeningen in te dienen bij de bevoegde autoriteiten van de lidstaten voor validatie voordat ze het naar de Europese Commissie en Parlement kunnen brengen voor actie. Tot op heden hebben slechts zes van de in totaal 90 geregistreerde Europese Burgerinitiatieven deze validatiefase succesvol doorlopen; nog eens vier bevinden zich momenteel in de validatiefase.

Bron: Diervriendelijk Nederland 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.