De Europese vergunning van het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt met vijf jaar verlengd. Een meerderheid van de Europese lidstaten stemden maandag voor het voorstel van de Europese commissie.
Stemming
Achttien landen, waaronder Nederland, stemden voor verlenging, negen landen stemden tegen en een land onthield zich van stemming. Daarmee is het voorstel krap aangenomen, voor een besluit moeten minstens 16 van de 28 EU-lidstaten daar steun aan geven. Eerder deze maand stemde de helft nog tegen.
Duitsland, Polen, Bulgarije en Roemenië onthielden zich toen van stemming, maar gingen nu wel akkoord.
Glyfosaat zit verwerkt in het veelgebruikte Roundup van chemiebedrijf Monsanto. De licentie voor het onkruidbestrijdingsmiddel loopt 15 december af. Volgens Europese boerenorganisaties is het middel noodzakelijk om de voedselvoorziening op peil te houden, maar critici wijzen op de schadelijke effecten voor het milieu en de gezondheid.
Zorgen
De Nederlandse toezichthouder voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) wijst erop dat Nederland moet voorkomen dat er te veel glyfosaat in het drinkwater komt. Ook vinden zij dat vogels en zoogdieren tegen het landbouwgif moeten worden beschermd. Eerder waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie dat het gif waarschijnlijk kankerverwekkend is. Het landbouwgif heeft mogelijk een hormoonverstorende werking. Producent Monsanto beweert dat het gif veilig is voor gebruik.
Ruim 1,3 miljoen Europeanen hebben hun handtekening gezet onder een Europees burgerinitiatief tegen glyfosaat. Het Europees Parlement wil de komende vijf jaar gebruiken om het middel uit te faseren, maar de lidstaten willen daar echter niet aan.