Europees beschermingsplan voor de zomertortel
• 16-05-2017
• leestijd 2 minuten
© Fotograaf: daanritter
Zomertortels druppelen weer in het land binnen. Inderdaad: druppelen, want het zijn er wéér minder dan vorig jaar. De zorgen over het lot van de zomertortel worden internationaal gedeeld. Daarom wordt nu gewerkt aan een internationaal actieplan. Is er nog hoop voor de zomertortel?
Bescherm de tortel
De oorzaken voor de achteruitgang van de zomertortel liggen in intensieve landbouw in de broedgebieden, in ingrijpende veranderingen in de Afrikaanse overwinteringsgebieden (Sahel) als gevolg van een toenemende bevolking en in de jacht. Dit alles zorgt ervoor dat er structureel te weinig jongen groot worden en de overleving van zomertortels te gering is. Gevolg: een sterk dalende populatie. Op Europees niveau wordt daarom gewerkt aan een beschermingsplan voor de zomertortel.
Jacht op zomertortel stoppen
Een heet hangijzer bij de onderhandelingen over de inhoud van het actieplan is de jacht. De jacht op de zomertortel is nog altijd toegestaan in 10 EU-lidstaten. Ruwe schattingen voor het totale aantal legaal afgeschoten zomertortels binnen de EU lopen uiteen van 1,4 tot 2,2 miljoen vogels per jaar. Helaas wordt de zomertortel ook in de Afrikaanse trek- en overwinteringsgebieden intensief bejaagd. Europese reisagentschappen die adverteren met ‘tortelduivenjacht’ in Europese en Afrikaanse landen zijn er volop. Het is van cruciaal dat op de korte termijn de jacht op de zomertortel langs de gehele westelijke trekroute (in ieder geval tijdelijk) gestaakt wordt.
Voedsel zaaien voor de zomertortel
In het kader van ‘Operation Turtle Dove’ is in het Verenigd Koninkrijk al een specifiek op de zomertortel afgestemde maatregel ontwikkeld. Het gaat om randen of percelen die dun zijn ingezaaid met plantensoorten die al vroeg in het voorjaar zaad zetten, waaronder soorten die in het verleden een belangrijk deel uitmaakten van het dieet van de zomertortel, zoals gewone duivenkervel. Vogelbescherming Nederland wil in 2018 op kleine schaal in Zeeland met deze maatregel experimenteren.
Het behoud van zomertortels als broedvogel voor Nederland vergt van alle betrokken partijen dat ze zich het lot van de zomertortel aantrekken en verantwoordelijkheid nemen: beleidsmakers in Den Haag en in de provincies, landbouworganisaties, natuurbeschermingsorganisaties en de internationale jachtwereld. Verzaakt een of meer van deze partijen, dan zal het binnen afzienbare tijd met de zomertortel als broedvogel in Nederland gedaan zijn.