Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europa pakt door met klimaatakkoord Parijs

  •  
14-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Europees-Parlement.jpg

© Europees Parlement

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is blij dat het Europees Parlement doorpakt met het klimaatakkoord van Parijs. Vandaag stemt het parlement naar verwachting in met zijn wetsvoorstel voor een Europese Klimaatwet. De stemming volgt direct na een debat over het besluit van president Trump om de Verenigde Staten terug te laten trekken uit het klimaatakkoord.
Gerbrandy: “P resident Trump trekt de Verenigde Staten terug uit het Parijsakkoord. Heel kortzichtig, maar het klimaatakkoord houdt niet op bij de VS. Met deze klimaatwet laat Europa zien door te gaan met het aanpakken van klimaatverandering. Met of zonder Trump. Een krachtig signaal.

Verplichte uitstootvermindering

Als rapporteur heeft Gerbrandy de afgelopen maanden intensief gewerkt aan het wetsvoorstel. Onder zijn leiding is de verplichte uitstootvermindering van de lidstaten aangescherpt met een extra hoeveelheid CO2 van ongeveer 300 tot 600 miljoen ton voor de periode 2021 tot 2030. Veel meer dan in het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie stond.
Gerbrandy: “ China verscheurde haar plannen voor 120 gigawatt aan nieuwe kolencentrales. India heeft inmiddels bijna 14 gigawatt aan kolencentrales geschrapt. Samen met deze landen moet Europa het voortouw nemen om ervoor te zorgen dat de klimaatdoelen van Parijs worden gehaald. Door ambitie en lef te tonen.

Klimaatwet

De klimaatwet dekt de uitstoot van broeikasgassen die buiten het Europees CO2-emissiehandelssysteem vallen, zoals de uitstoot van transport, afval, landbouw en gebouwen. Bij elkaar zijn deze sectoren verantwoordelijk voor ongeveer 60% van de broeikasgassenuitstoot in Europa.
Gerbrandy: “ Met dit resultaat moeten alle lidstaten, inclusief Nederland, vanaf 2020 aan de slag om de uitstoot te verminderen. Bijvoorbeeld door huizen beter te isoleren en meer schone auto’s op de weg krijgen. Zo verbruiken we minder energie en stoten we minder broeikasgassen uit. Dat is cruciaal om klimaatverandering aan te pakken.
Bron: Europees Parlement
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor