Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europa diep in de groene schulden

  •  
20-11-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
246 keer bekeken
  •  
EU_23.jpg
Europa zit diep in de groene schulden. Om zijn consumptiepatroon op peil te houden en afval te verwerken, verbruikt een Europeaan 2,6 keer meer natuurlijke hulpbronnen – zoals bos, water, vis en fossiele brandstof - dan voor hem beschikbaar zijn.
Europa wil naar een duurzame samenleving. Momenteel geldt het Bruto Binnenlands Product (BBP) als graadmeter voor de economische prestaties en vooruitgang van een land. De bouw van een huis, een trouwfeest, oorlog en het kappen van bos; het draagt allemaal bij aan het BBP.
Het getal zegt echter niets over de kwaliteit van leven of de ecologische uitputting van deze wereld. Sterker; het geld dat wordt verdiend met het aantasten en uitputten van natuurlijke hulpbronnen draagt positief bij het BBP van een land. De opruimwerkzaamheden van een olieramp leiden immers ook tot extra inkomsten voor de bijvoorbeeld de schoonmaakindustrie van een land.
"Economische indicatoren zijn van groot belang. Maar als geen rekenschap wordt afgelegd voor het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, wordt niet opgemerkt dat we de natuur overvragen. We blijven onbeperkt lenen, terwijl we al lang door het onderpand van onze aarde heen zijn,’’ zegt Johan van de Gronden, Algemeen Directeur van het Wereld Natuur Fonds.
Het Wereld Natuur Fonds wil daarom dat Europa haar huishoudboekje op een andere manier bijhoudt. Op de conferentie 'Beyond GDP' –die vandaag en morgen in Brussel wordt gehouden- pleit de organisatie voor het gebruik van andere indicatoren om groei te meten: de Ecologische Voetafdruk en de Living Planet Index. Deze getallen geven inzicht hoe het is gesteld met de gezondheid van onze planeet. Daarnaast kijkt de Index van de menselijke ontwikkeling van de Verenigde Naties (Human Development Index) naar de levenstandaard van wereldburgers.
In het nieuwe rapport 'Europe 2007 – Gross Domestic Product and Ecological Footprint' vergelijkt het Wereld Natuur Fonds de ontwikkeling van de EU-landen sinds 1971 op deze drie punten.
Uit het rapport blijkt dat onze hoge levenstandaard gepaard gaat met een te grote voetafdruk. De gemiddelde Europeaan leeft alsof hij meer dan twee wereldbollen tot zijn beschikking heeft.
Binnen Europa hebben Finland (7,6 hectare) en Estland (6,5 hectare) de grootste ecologische voetafdrukken. Roemenië heeft met  2,4 hectare de kleinste ecologische voetafdruk van Europa. Nederland leeft weliswaar net onder het Europees gemiddelde, maar met een afdruk van 4,4 hectare nog altijd op te grote voet. Europa staat voor de taak om haar hoge levenstandaard te behouden en gelijktijdig haar voetafdruk aanzienlijk te verkleinen.
Het rapport is samengesteld als bijdrage aan de conferentie “Beyond GDP” die van 19 tot 20 november in Brussel wordt gehouden. Medeorganisator het Wereld Natuur verwacht dat de conferentie een actieplan oplevert voor aanpassing van het Europese huishoudboekje: Natuurlijke hulpbronnen moeten financieel worden gewaardeerd bij de berekening van economische groei en vooruitgang.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor