Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Euro Birdwatch 2022: zanglijster het meest gezien in Nederland

  •  
03-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
Shutterstock-Zanglijster-lijsterbes-Shutterstock_142745680

Zanglijster

© Shutterstock

Tijdens de Euro Birdwatch van 1 oktober 2022 werden opvallen veel zanglijsters, koperwieken en beflijsters gezien. Tijdens deze trekvogeltelling werden in maar liefst 33 landen in Europa trekvogels geteld. 

In Nederland werd dit jaar de zanglijster tot ieders verrassing het vaakst gezien: 56.247 exemplaren. Maar één keer eerder in de 27-jarige geschiedenis van het evenement werden er meer exemplaren geteld van deze soort. Normaal gesproken wordt de spreeuw het meest geteld in Nederland.

Recordaantallen koperwieken en beflijsters

Meerdere lijstersoorten vlogen goed dit jaar. Zo werden koperwieken en beflijsters in recordaantallen geteld, en ook de grote lijster deed het goed. Dit komt doordat de omstandigheden in hun herkomstlanden – vooral in Scandinavië - afgelopen week heel goed waren om naar het zuiden te trekken. Toen de vogels afgelopen weekend in het wisselvallige weer in Nederland kwamen, lieten ze zich niet van hun trek weerhouden. Lijsters zijn dan ook echte trekvogels, die zich niet gauw uit het veld laten staan. 

koperwiek

© Koperwieken zijn gek op besjes van de meidoorn. Fotograaf: gerkevisser

Meer zeevogels

De harde aanlandige wind aan de kust zorgde daar voor relatief veel kleine mantelmeeuwen, een soort die tijdens de Euro Birdwatch doorgaans minder goed scoort. Ook andere, typische zeevogels werden daardoor in meer dan gemiddelde aantallen gezien.

kleine mantelmeeuw

© foto: Rob Buiter

Bijzondere vogels

Bijzonderheden waren er ook, dit keer in de vorm van o.a. één roodhalsgans, twee grauwe pijlstormvogels, een kleinste jager, en drie middelste jagers, een reuzenstern, zes visarenden, zeventien rode wouwen, twee steppekiekendieven, twee morinelplevieren, twee roodkeelpiepers, een duinpieper, drie bladkoningen, twee klapeksters, drie buidelmezen, een roodmus en een grote kruisbek.

roodhalsgans

© Fotograaf: protter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.