EU gooit grens dicht voor Amerikaanse genmaïs
• 15-04-2005
• leestijd 2 minuten
© mais
De Europese Unie gooit per direct de grenzen dicht voor alle genmais uit Amerika. De EU vreest dat het maïs is vermengd met het verboden maïstype BT-10.
De EU-landen hebben dat vrijdag in Brussel bijna unaniem besloten, meldde Europees Commissaris Kyprianou (Volksgezondheid). Nederland was voor de noodmaatregel.
BT-10 bevat een gen dat een bepaald antibioticum uitschakelt. Het maïstype is per abuis vier jaar lang in de VS geteeld en naar de EU geëxporteerd, zo kwam eind maart aan het licht.
Alleen als de importeur kan aantonen dat een scheepslading genmaïs niet is vervuild met BT-10, mag het de EU binnenkomen. Een test daarvoor is echter nog niet vrijgegeven door de fabrikant van BT-10, het Zwitserse Syngenta.
In praktijk geldt daardoor een importstop op alle schepen met Amerikaans maïs. De VS maakt namelijk geen onderscheid tussen wel of niet genetisch aangepaste maïs.
Het betrokken materiaal wordt gebruikt voor veevoer, met name voor varkens. Land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland verwacht hogere prijzen voor alternatieve voedselbronnen. Consumentenvoeding is niet in het geding: de EU importeert daarvoor al lange tijd praktisch geen Amerikaans maïs meer.
De maatregel gaat minstens een half jaar duren. De Europese Commissie wil de zaak namelijk pas eind oktober opnieuyw bekijken.
Europees Commissaris Kyprianou reist zondag voor overleg naar de Verenigde Staten. Hij neemt de zaak hoog op. ,,We kunnen en zullen niet toelaten dat gen-materiaal Europa binnenkomt dat niet door onze strenge toelatingsprocedures is gekomen'', aldus de eurocommissaris.
De milieugroepering Friends of the Earth, waarbij Milieudefensie is aangesloten, vindt de importstop op maïs niet genoeg. ,,We moeten hier lessen uit trekken voor andere gen-materialen, zoals soja. Ook daar bestaan eigenlijk geen testen op niet-toegelaten types'', zegt coördinator Geert Ritsema.
De maatregel heeft veel effect op Nederland. Eenderde van de import van VS-genmaïs gaat via Nederland. Dit is jaarlijks een van de drie miljoen ton.
Bron: ANP