EU vraagt 1 procent energiebesparing per jaar
• 07-12-2005
• leestijd 2 minuten
De EU-landen gaan streven naar 1 procent energiebesparing per jaar, gedurende de komende negen jaar. De EU-landen zijn dat overeengekomen in overleg met het Europees Parlement. Dat hebben Europarlementsleden en Europees Commissaris Piebalgs (Energie) dinsdag bekendgemaakt.
De EU-landen mogen zelf kiezen welke maatregelen ze invoeren. Te denken valt aan sanering van slecht geïsoleerde gebouwen of het ontmoedigen van onzuinige apparaten, zo blijkt uit een lijst voorbeelden bij het akkoord. Nederland en andere EU-landen moeten in juni 2007 een eerste actieplan hierover voorleggen aan Brussel. De Europese Commissie gaat dan toezien of de EU-landen realistische maatregelen nemen, gezien de doelstelling.
Energiebesparing is een van de topprioriteiten van Brussel: Europa dreigt steeds afhankelijker te worden van anderen voor zijn verwarming, vervoer, verlichting en andere energieverbruikende bezigheden. De uitstoot van verbrandinggassen tast bovendien het klimaat aan.
De Europees Commissaris Piebalgs benadrukte dat EU-landen verplicht zijn om maatregelen te nemen, ook al is de uiteindelijke doel van 1 procent per jaar niet bindend. ,,Wat heb ik eraan om landen voor de rechter te slepen als ze het doel niet halen? Beter is te verzekeren dat echt werk wordt gemaakt van de efficiency.''
Vele Europarlementsleden stemmen volgende week echter slechts schoorvoetend in met het akkoord, zo blijkt uit de reacties. Ze hadden eigenlijk een hoger percentage of een verplichte doelstelling gewild. Maar daarvoor was te weinig steun bij de regeringen, verklaarde het Duitse Europarlementslid Mechtold Rothe die het akkoord heeft uitonderhandeld.
Het PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey reageert tamelijk tevreden. Volgens haar is het beoogde percentage iets hoger dan verwacht. Dat de besparing geen plicht is, vindt Corbey niet erg. ,,Verplichtingen opleggen klinkt mooi, maar of het in praktijk ook zo werkt... Er worden al zoveel EU-regels overtreden.''
Het Wereld Natuur Fonds daarentegen spreekt van het missen van een enorme kans. Het doel van 1 procent is veel te slap, vindt het WNF. De EU-landen zouden minstens 2,5 procent energie per jaar kunnen besparen. ,,De EU-lidstaten erkennen wel dat energie-efficiency goed is voor milieu en economie. Maar ze weigeren opnieuw om er serieus iets aan te doen'', zegt Mariangiola Fabbri, beleidsmedewerkster bij WNF Europa. ,,Sterkere besparingsdoelen zouden de effectiefste manier zijn geweest tegen de klimaatverandering en de afhankelijkheid van energie-import''.
Bron: ANP