Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'EU-steun schone energie levert te weinig op'

23 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Windmolens

© windmolens, bron: pixabay

Twee omvangrijke EU-programma’s voor de afvang en opslag van koolstofdioxide (CCS) en hernieuwbare energiebronnen zoals zonlicht en water, zijn zo goed als mislukt. Alleen de 255 miljoen euro die in offshore windenergie werd gestoken heeft positief bijgedragen aan de sector, stelt de Europese Rekenkamer in een rapport.

Investeerders

Volgens de controleurs had de EU tussen 2008 en 2017 ambitieuze plannen voor energiebesparende, efficiënte en hernieuwbare energieprojecten. Er werden in 2009 twee fondsen opgericht voor de cofinanciering van demonstratieprojecten. Die projecten hebben als belangrijkste doel om aan te tonen dat nieuwe technologieën commercieel haalbaar zijn zodat private investeerders instappen.
De rekenkamer concludeert dat geen van beide programma's, waarvoor 3,7 miljard euro beschikbaar zou zijn, leidde tot het doel van de investeringen. Bij geen enkel project kon de commerciële levensvatbaarheid van CCS worden aangetoond. Veel projecten werden voortijdig ingetrokken of niet afgerond. Zo stapten Uniper en Engie vorig jaar uit ROAD, het demonstratieproject voor afvang van CO₂ bij een kolencentrale in het Rotterdamse havengebied en opslag daarvan in een gasveld onder de Noordzee.

Niet gehaald

Ook de programma’s voor innovatieve technologieën voor hernieuwbare energie boekten niet de beoogde vooruitgang. In totaal werd bijna 2 miljard euro in de projecten gestoken.
De Europese rekenmeesters wijten de mislukking van de programma’s onder meer aan een ongunstig investeringsklimaat en onzekerheid over regelgeving en beleid.
Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.