Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU stelt harde eisen op biodiversiteitstop

  •    •  
15-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
197 keer bekeken
  •  
Haaksbergerveen

Haaksbergerveen

© Rob Buiter

De EU stelt stevige doelen voor het behoud van biodiversiteit tijdens de biodiversiteitstop in Montreal. Een van de punten is het beschermen van minimaal 30 procent van het land en de oceanen in 2030 en het herstellen van drie miljard hectaren land en zee. Ook het aanpakken van niet-duurzame landbouw, visserij en bosbouw en het tegengaan van bestrijdingsmiddelen en plasticafval staan hoog op de agenda.

Maar om een geloofwaardige speler te zijn in deze onderhandelingen moet Europa ook zelf haar steentje bijdragen aan het herstel van biodiversiteit.

De EU is hard op weg

Eurocommissaris Frans Timmermans (Klimaat) kwam in juni van dit jaar, namens de Europese Commissie, voor het eerst met nieuwe bindende regels voor natuurherstel in de EU-landen. Denk hierbij aan het redden van de bijen (en andere bestuivers) en zorgen dat er meer dierensoorten gaan leven op landbouwgrond, zoals weidevogels en vlinders. 

Verder is het herstel van drooggelegde veengebieden een belangrijk punt en daar heeft Nederland met 220 duizend hectaren behoorlijk veel van. Deze voorstellen liggen nu bij het Europees Parlement, Nederland en de andere lidstaten, die er samen een besluit over moeten nemen. Hoe sneller zij hun onderhandelingen afronden, des te eerder kunnen we samen als Europa het tij doen keren en het natuurlijk leven op ons continent redden.

Ontbossing tegen gaan

Daarnaast werd vorige week werd er een Europees akkoord bereikt om ontbossing tegen te gaan. Om de biodiversiteit te redden mag een scala aan producten alleen nog op de Europese markt komen als het niet bijdraagt aan het kappen van de bossen. Het gaat hier op producten zoals palmolie, koffie en natuurlijk hout.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.