Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU moet meer recyclen om klimaatdoelen te halen

  •  
25-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
recycle.jpg

De Europese Unie zal meer moeten gaan recyclen om zijn klimaatdoelen te halen, blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Belgische universiteit KU Leuven. De EU zal anders ernstige tekorten krijgen aan lithium en andere metalen, waarmee elektrische voertuigen, batterijen en windmolens worden geproduceerd.

De EU wil voor 2050 klimaatneutraal zijn. Maar daarvoor zal zij tegen die tijd 35 keer meer lithium en 7 tot 26 keer meer zeldzame aardmetalen nodig hebben. De mijnen kunnen het tempo van de energietransitie niet bijbenen. De problematiek is extra nijpend, nu de EU minder afhankelijk wil worden van Russisch gas, staat in het onderzoek dat is gedaan in opdracht van industriegroep Eurometaux.

Recycling kan de tekorten op termijn helpen verminderen, volgens de studie, vanaf 2040 ongeveer. Tegen 2050 kan zelfs 40 tot 75 procent van de metalen die de EU nodig heeft voor zijn schone energieproductie worden geleverd met behulp van hergebruikt materiaal. Maar dan moet Europa wel nu al stevig investeren en knelpunten uit de weg ruimen, stelt het onderzoek.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.