Vroege Vogels

EU moet meer recyclen om klimaatdoelen te halen

  •    •  
25-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
recycle.jpg

De Europese Unie zal meer moeten gaan recyclen om zijn klimaatdoelen te halen, blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Belgische universiteit KU Leuven. De EU zal anders ernstige tekorten krijgen aan lithium en andere metalen, waarmee elektrische voertuigen, batterijen en windmolens worden geproduceerd.

De EU wil voor 2050 klimaatneutraal zijn. Maar daarvoor zal zij tegen die tijd 35 keer meer lithium en 7 tot 26 keer meer zeldzame aardmetalen nodig hebben. De mijnen kunnen het tempo van de energietransitie niet bijbenen. De problematiek is extra nijpend, nu de EU minder afhankelijk wil worden van Russisch gas, staat in het onderzoek dat is gedaan in opdracht van industriegroep Eurometaux.

Recycling kan de tekorten op termijn helpen verminderen, volgens de studie, vanaf 2040 ongeveer. Tegen 2050 kan zelfs 40 tot 75 procent van de metalen die de EU nodig heeft voor zijn schone energieproductie worden geleverd met behulp van hergebruikt materiaal. Maar dan moet Europa wel nu al stevig investeren en knelpunten uit de weg ruimen, stelt het onderzoek.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

MarcelM
MarcelM25 apr. 2022 - 12:06

Wat er in de streken van de mijnen gebeurt, zien we gelukkig niet. Ik vrees dat het netto resultaat van de "vergroening" niet zo mooi is als de verkopers ons doen voorkomen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.