EU moet lat hoger leggen met CO-uitstoot
• 07-09-2007
• leestijd 2 minuten
De Europese Unie moet bij de uitwerking van haar klimaatbeleid de lat hoger leggen. Europa moet inzetten op een reductie van CO2 met 30 procent in 2020. Er moet ook een uniform handelssysteem in emissierechten komen.
Dat bepleit staatssecretaris Frans Timmermans samen met zijn Britse collega, minister van Europese Zaken Jim Murphy, in een vrijdag gepubliceerd artikel.
In maart sloten de EU-leiders een akkoord over een ambitieus klimaat- en energieplan. De uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 moet in 2020 20 procent lager liggen dan in 1990, en 30 procent als andere rijke landen meedoen.
De Europese Commissie zou het plan uitwerken en is druk doende met (wets)voorstellen. Volgens Timmermans en Murphy moet de Commissie uitgaan van een reductiepercentage van 30 procent. ,,Willen we de klimaatverandering daadwerkelijk een halt toeroepen, dan is minimaal 30 procent noodzakelijk.''
Hun pleidooi is ook bedoeld om de impasse te doorbreken in de internationale onderhandelingen over een nieuw klimaatregime na 2012, als opvolger van het Kyoto-protocol. Dat moet gebeuren tijdens een klimaatconferentie op Bali eind dit jaar. De bewindslieden willen dat de EU daarbij het voortouw neemt. ,,Als ergens Europa nodig is, is het wel hier.''
Daarom moet er niet alleen een hogere reductiedoelstelling komen, maar moet het Europese stelsel voor de handel in emissierechten verder geharmoniseerd worden. De handel in emissierechten is het belangrijkste middel van de EU om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, zodat de temperatuur op aarde hooguit 2 graden opwarmt.
Het systeem werkt nog niet naar behoren. Lidstaten staan volgens Timmermans en Murphy onder druk van hun industrie en wijzen te veel certificaten (rechten) toe. De Commissie is wel zeer streng geworden bij de beoordeling van de nationale toewijzingsplannen voor de periode 1008-2010. De twee bewindslieden juichen dat toe. Zij vinden dat de toewijzing voor na 2012 op Europees niveau moet gebeuren, en dus niet meer worden overgelaten aan de individuele lidstaten. ,,Europese harmonisatie is hier wenselijk en noodzakelijk.''
Het Nederlands-Britse initiatief borduurt voort op een brief dat premier Jan Peter Balkenende en toenmalig Brits premier Tony Blair een jaar geleden namen. Zij riepen de andere EU-leiders op tot een ambitieus klimaatbeleid.
Bron: ANP