Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU-milieuministers eens over verdere beperking industriële uitstoot

  •  
17-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
industrie

© Pixabay

De milieuministers van de EU zijn het eens geworden over uitbreiding van een wet waardoor industriële uitstoot verder beperkt wordt. Volgens staatssecretaris Vivianne Heijnen is het "goed nieuws" voor Nederlandse bedrijven en veehouderijen. Zij passen al de best beschikbare technieken toe om de uitstoot van bijvoorbeeld ammoniak te verminderen, maar in veel andere lidstaten gebeurt dat nog niet. Door de nieuwe regels komt er een meer gelijk speelveld in de EU, meent ze.

Uitbreiding van de richtlijn

De reikwijdte van de richtlijn wordt uitgebreid naar meer activiteiten met een belangrijke impact op milieu en gezondheid, bijvoorbeeld de grootschalige productie van batterijen en bepaalde processen voor metaalbewerking.

Richtlijn voor 350 eenheden

Over welke veehouderijen onder de strenge regels voor emissiegrenswaarden vallen, bereikten de ministers een compromis. De richtlijn geldt voor alle Europese veehouders met meer dan 350 ‘grootvee-eenheden’, waarbij een melkkoe als één grootvee-eenheid telt. Hoe kleiner het dier, hoe meer er gaan in één eenheid, zoals tien schapen. Voor de meeste Nederlandse veeboeren verandert er niets, zei Heijnen na afloop van de vergadering in Brussel.

Over de definitieve wet moet nog worden onderhandeld met het Europees Parlement.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.