Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU-leiders akkoord met impuls energieprojecten

  •  
20-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
EU_23.jpg
De EU trekt 5 miljard euro uit om energie- en internetprojecten te stimuleren. De EU-leiders zijn het daarover tijdens een top in Brussel eens geworden.
Voor Nederland komt er 180 miljoen euro beschikbaar voor een project om het broeikasgas CO2 ondergronds op te slaan. Ook moet er een netwerk komen voor windenergie op de Noordzee langs de Europese kust. Daarbij zijn naast Nederland zeven landen betrokken. Hiervoor is een bijdrage van in totaal 165 miljoen beschikbaar.
Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) reageert verheugd, omdat de Europese Unie ook in tijden dat het economisch niet goed gaat blijft investeren in duurzame energie.
Het voorstel voor de investering van 5 miljard is afkomstig van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Het ontmoette aanvankelijk nogal wat weerstand bij veel lidstaten, waaronder Nederland. Die twijfelden aan het effect ervan en hadden moeite met de financiering. Barroso wil daarvoor meevallers op de EU-begroting gebruiken.
De EU-leiders gaan nu toch akkoord, maar stellen als voorwaarde dat het geld voor eind volgend jaar uitgegeven wordt. Lidstaten die hun project niet op tijd rond krijgen, vissen achter het net. Geld dat overblijft, gaat terug naar de lidstaten. Volgens premier Jan Peter Balkenende dwingt deze aanpak de EU-landen om hun besluitvorming te versnellen.
De EU-leiders hebben in principe ook afgesproken om meer steun te geven aan de Oost-Europese lidstaten. Die worden extra door de economische crisis getroffen omdat ze de euro nog niet hebben ingevoerd. Er is politieke overeenstemming om een steunfonds van 25 miljard euro te verdubbelen.
De EU-landen zijn verder bereid hun bijdrage aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met 75 miljard dollar te verhogen. Het IMF moet een coördinerende rol spelen bij het bestrijden van de financiële crisis.
Diverse EU-leiders zeiden donderdag er niets voor te voelen om opnieuw vele miljarden extra in de economie te pompen. Vanuit de Verenigde Staten is daarop aangedrongen, maar volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel kan beter eerst bekeken worden of de al genomen maatregelen werken. Balkenende wees erop dat de EU al veel geld uitgeeft aan de sociale zekerheid en daarmee de koopkracht en dus de vraag naar producten en diensten op peil houdt.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.