Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU-landen en Europarlement eens over schonere lucht

  •  
29-11-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
EU_23.jpg
De lucht in heel Europa zal binnen tien à vijftien jaar flink schoner moeten zijn. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de gezamenlijke EU-landen zijn het woensdagavond eens geworden over limieten voor stof in de lucht.
Momenteel sterven in de Europese Unie jaarlijks ongeveer 90.000 mensen vervroegd door de vuile lucht. "Met de nieuwe normen zal dat naar schatting ongeveer 30.000 minder zijn'', vermoedt onderhandelaarster Dorette Corbey, Europarlementslid voor de PvdA.
De afspraak leidt tot strengere normen voor de lucht in alle EU-landen. Tegelijk pakt Europa de grootste luchtvervuilers aan, met bijvoorbeeld roetfilters op auto's. Landen krijgen wel flexibiliteit dankzij mogelijkheden voor uitstel.
"De afspraak had op bepaalde punten steviger gekund, maar het geheel is goed zo'', vindt Corbey. "Over het geheel ben ik tevreden.''
Het Europees Parlement stemt 12 december als hamerstuk over het onderhandelaarsakkoord. De EU-landen verwachten eveneens in december een meerderheid te vinden voor dit akkoord.
Nederland lag voorheen dwars, omdat het geen kans zag om de lucht in de vuile steden zo snel schoner te krijgen. Met de afspraak van woensdag is dat waarschijnlijk beter mogelijk, onder meer omdat de EU zich verplicht vervuiling bij de bron aan te pakken.
Politiek het lastigst was de nieuwe norm voor het kleinste stofjes (2,5 micrometer groot), die het schadelijkst zijn maar ook het duurst te bestrijden. De limiet wordt 20 microgram per kubieke meter lucht in 2015, maar niet op de vuilste gebieden. Die volgen vijf jaar later, met als gevolg waarschijnlijk veel meer verboden voor vuile wagens in binnensteden. De EU-landen kijken in 2013 wel eerst of de norm nog haalbaar is: dat was voor de Nederlandse regering een belangrijk punt.
Voor grotere stofjes (10 micrometer) krijgen EU-landen tot 2008 de tijd voor de norm van 40 microgram per kuub lucht. Maar drie jaar uitstel is mogelijk: dat is vooral belangrijk voor Nederland. Ons land heeft als enige in de EU de bouwvergunningen voor wegen en woonwijken gekoppeld aan de luchtvervuiling. Enkele grote projecten zijn daardoor uitgesteld of afgelast.
Milieuminister Jacqueline Cramer is blij en ingenomen met zulke realistische normen, in combinatie met het afgesproken bronbeleid ofwel Europese regels voor bijvoorbeeld schonere auto's en stillere banden. "Bronbeleid is onzettend nodig'', liet een woordvoerster van Cramer weten.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor