EU-akkoord over testplicht chemische stoffen
• 30-11-2006
• leestijd 2 minuten
© vlag
De chemische industrie moet ruim 10.000 chemische stoffen gaan testen en zo veel mogelijk vervangen als ze gevaarlijk blijken te zijn. Dat is de kern van een akkoord tussen het Europees Parlement en de EU-landen dat donderdagochtend is gesloten.
Europarlementslid Ria Oomen (CDA), onderhandelaar namens de grote christendemocratische fractie, meldde dat na wekenlange gesprekken met de EU-landen en andere fracties.
Veel stoffen in alledaagse producten zoals zeep of verf zijn nooit onderzocht op hun gevolgen. De test en mogelijke vervanging moet de gezondheid van Europeanen ten goede komen. De industrie ageerde lang tegen het plan, omdat het miljarden euro's zou kosten.
Oomen vroeg haar tevergeefs om minder vervangingsplannen voor de gevaarlijkste stoffen. Nu moeten fabrikanten nog circa 2000 van zulke plannen opstellen, schat Oomen.
De omvang van de vervanging van de gevaarlijkste stoffen was het laatste twistpunt in het voorstel voor Registratie-, Evaluatie en Autorisatie van Chemische stoffen (REACH).
Het voorstel voor Registratie-, Evaluatie en Autorisatie van Chemische stoffen (REACH) betreft circa 12.500 stoffen. Doel is gezondheid en milieu te verbeteren door de gevaarlijkste stoffen te verbannen. Onderzoeken tonen nu dat de vruchtbaarheid van mensen afneemt door blootstelling aan chemicaliën, terwijl steeds meer allergieën opduiken waarvan de oorzaak onbekend is.
Veel stoffen in alledaagse producten zoals zeep of verf blijken nooit onderzocht op hun gevolgen. Dat de stoffen een vergunning moeten krijgen van een nieuw EU-agentschap voor chemicaliën is welhaast zeker.
Twistpunt tussen de EU-instanties is vooral de verplichte vervanging van gevaarlijke stoffen. Vooral Groot-Brittannië wil minder stoffen verplicht vervangen. Maar een deel van het Europees Parlement wil dat juist uitbreiden.
Milieuorganisatie Greenpeace maakt zich zorgen over Britse verzoeken om minder gevaarlijke stoffen te vervangen. ,,De hele opzet van het Europese plan is juist om riskante chemicaliën te verbannen. Als dat niet goed lukt, zou dit besluit een gemiste kans zijn voor mens en milieu'', zegt woordvoerster Katharine Mill van de EU-afdeling van Greenpeace.
Bron: ANP