Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Essensterfte in Schokkerbos

  •  
06-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
essenvlieskelkje.jpg
Vanaf maandag 12 augustus wordt gestart met het kappen van zieke essen in een deel van het Schokkerbos. Door de droge weersomstandigheden van de afgelopen weken is dit gebied nu toegankelijk en daar wordt nu optimaal gebruik van gemaakt. Mocht het terrein de komende periode toch weer te nat worden, dan worden de werkzaamheden uitgesteld.
Essentakziekte
De laatste jaren is de essentakziekte Nederland binnengekomen. Deze ziekte kost veel essenbossen. Op Schokland slaat de ziekte toe in een essenopstand ten oosten van de Keileemweg. In combinatie met de noodzakelijk hogere waterstand worden de essen harder getroffen.
Archeologie belangrijk
Het Schokkerbos is bij de inrichting van de Noordoostpolder geplant op een ondergrond van keileem, veen, zand en klei. Prima voorwaarden voor een gevarieerd bos. Door de landbouwontwatering werd de bodem echter droger en "verbrandde" het veen. Dat heeft geleid tot het bijzondere beeld van bomen "op stelten" als in een mangrovebos. De grond tussen de wortels is verdwenen. Dit maakt overigens wel dat de bomen snel omvallen en kwetsbaar zijn. Om het veen en de archeologie van de keileembult te behouden, en de natuurlijke rijkdom van het bos te vergroten is vanaf 1997 geleidelijk het waterpeil in het bos verhoogd. Dit heeft geleid tot het huidige bos met een gevarieerde en rijke natuur.
Nieuwe inplant
Het Flevo-landschap heeft besloten om dit bosvak van ongeveer 7 hectare op korte termijn om te vormen. Dat betekent dat de aangetaste essen worden gekapt en afgevoerd, maar dat gezonde essen en andere bomen (eik, noot) worden gespaard. En uiteraard ook de bomen waar horsten in zitten. Het bos wordt in het voorjaar van 2014 opnieuw ingeplant met bomen die tegen vochtiger condities kunnen en een aantrekkelijk bosbeeld geven: een mix van elzen, berken, zwarte populier, boswilg, sporkehout en lijsterbes. Op de wat drogere delen worden ook steeliep (fladderiep) aangeplant, en verder diverse struiken.
Benutten goede omstandigheden
De plannen voor de bosomvorming waren er al langer. De redenen om het op korte termijn te doen is de droge periode; iets wat in dit bos maar eens in de 6 tot 8 jaar voorkomt. Door deze droge periode kan het bos nu goed betreden worden en ontstaat zo min mogelijk schade in het bos. Daarnaast spelen ook veiligheid (de bomen gaan snel achteruit en een deel kan op de Keileemweg vallen) en arbeidsomstandigheden (als een bos eenmaal dood is, wordt het erg onveilig om er te werken) een belangrijke rol. We willen de bomen verwijderen nu het nog kan. Het gebied is al geïnventariseerd op eventuele aanwezige nesten. De werkzaamheden duren ca. 4 weken. Gedurende de werkzaamheden kan het voorkomen dat de Keileemweg tijdelijk beperkt toegankelijk is. Dit zal tot een minimum beperkt worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.