Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Frédérique Spigt: Ali en Baba

  •  
29-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Het is bal als het gaat om exoten. Ergernis en angst slaan wild om zich heen. Zo las ik dat er de laatste 35 jaar maar liefst 46 nieuwe soorten spinnen zijn opgemerkt in Nederland en België. Giftige angstaanjagende diertjes. Het artikel haalde de toenemende globalisering aan als reden van dit fenomeen: de dieren komen ons land binnen via schepen, treinen en de auto's. Er is groot alarm om de tijgermug, die stiekem via water in oude autobanden binnenkomt en de knokkelkoorts overdraagt.
Dan hebben we nog de roodwangschildpad, de Chinese wolhandkrab, de Japanse oester, de Nijlgans en niet te vergeten de halsbandparkiet. Naar mate de populatie groeit, groeit het aantal klachten. Over het algemeen kun je er van uit gaan dat fauna die de Nederlandse grens overkomt met argusogen wordt bekeken. Vanuit dat licht kan je de halsbandparkiet vergelijken met onze allochtone medemens.
In het dagelijks spraakgebruik in Nederland en Vlaanderen wordt een allochtoon meestal een van de volgende eigenschappen toegedicht:
- Iemand met een niet blanke huidskleur: halsbandparkieten zijn groen.
- Iemand van een aparte culturele groep die gesegregeerd is. Met andere woorden: ze mengen maar moeilijk met anderen, net als de halsbandparkiet en alle andere vogelsoorten.
-Iemand die het Nederlands niet goed machtig is: halsbandparkieten kakelen, maar een tamme vogel kun je redelijk goed Nederlands bijbrengen. Mijn vorige buren hielden een paartje in gevangenschap waarvan het mannetje Ali heette en het vrouwtje Baba. De vogels riepen de godganse dag Ali Baba, Ali Baba.
Iemand dus zonder de Nederlandse etniciteit. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voor dat men een allochtoon gaat beschouwen als een autochtoon?
Neem nou een konijn. Oorspronkelijk kwam het konijn enkel voor op het Iberisch Schiereiland. En heeft Spanje zijn naam te danken aan het konijn. Rond de 11de eeuw voor Christus bereikten de Phoeniciër het Iberisch Schiereiland. De konijnen die ze daar aantroffen vonden ze erg lijken op de voor hen beter bekende klipdassen. Ze gaven de streek de naam 'i-saphan-im' ofwel: het land der klipdassen. Deze naam is later door de Romeinen verbasterd tot 'Hispania'. Als men de geschiedenis van ons land goed bekijkt dan is het koningshuis niet anders dan onze bezetter en onze vijand, moeten we afrekenen met praktisch alle fauna die ons land rijk is en bent u wel degelijk import.
De vraag is waar trek je de grens, zowel letterlijk als in de tijd. Het zit in ons mensen om die grenzen te willen trekken. Ingegeven door macht en angst die in ons kleine papegaaienlandje en over deze hele planeet regeren. Maar dieren houden geen rekening met de door ons gestelde grenzen. Ik zeg het nog maar een keer, we zijn allemaal vreemde vogels die de aarde bezoeken. Niet zo zeer bezitters of bewoners, maar bezoekers. Vraag het maar aan Ali en Baba.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor