Ergste droogte in 60 jaar treft Hoorn Afrika
• 28-06-2011
• leestijd 2 minuten
Ruim 10 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika zijn getroffen door de grootste droogte in 60 jaar. De situatie heeft op sommige plaatsen landinwaarts geleid tot een hongersnood, waarschuwden de Verenigde Naties dinsdag in Genève.
Djibouti, Ethiopië, Kenia, Somalië en Uganda behoren tot de getroffen landen. ,,Twee achtereenvolgende slechte regenseizoenen hebben geleid tot een van de droogste jaren sinds 1950/51 in veel gebieden'', zei een woordvoerster van de VN. ,,Het is niet de verwachting dat de situatie verbetert voor 2012.''
Honger
De droogte heeft het voedsel fors duurder gemaakt. In delen van Kenia zijn de graanprijzen 80 procent hoger dan gemiddeld in de afgelopen 5 jaar. In Ethiopië zijn de consumentenprijzen 41 procent omhooggeschoten. Gevolg is dat de ondervoeding toeneemt, stelden de VN.
In de zwaarst getroffen gebieden is 30 procent van de bevolking ondervoed. In Kenia zijn 11 districten waar inmiddels meer dan 15 procent van de bewoners ondervoed is.
De VN vragen donorlanden meer geld te storten. Daardoor kan meer hulp worden verleend. Het loopt echter niet storm met de donaties. Wat betreft de hulp aan Djibouti is tot dusver slechts 30 procent van het benodigde geld binnengekomen. Voor Somalië en Kenia is dat de helft.
,,Als we de problemen niet snel oplossen, kan het veel erger worden'', zei een woordvoerster van de Verenigde Naties.
Hulporganisatie Save the Children meldde dinsdag dat een recordaantal Somaliërs naar Kenia vlucht. De mensen proberen de droogte en de oorlog in dat land te ontlopen. Dagelijks zouden ongeveer 1300 Somaliërs in Kenia aankomen, onder wie zo'n 800 kinderen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Hulpverleners zeggen dat de kinderen uitgeput, ondervoed en ernstig uitgedroogd zijn.
Volgens de Verenigde Naties zijn de afgelopen maanden ook 31.000 Somaliërs naar Ethiopië gevlucht. De VN schatten dat zeker 2,5 miljoen inwoners van Somalië door de droogte getroffen zijn.
Bron: ANP
Foto: Somalië (cc) Peter Casier/ WFP