Vroege Vogels

Enorme populatie knoflookpadden in de duinen

  •  
03-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1003 keer bekeken
  •  
In de vennetjes van het Zwanenwater zit een enorme populatie knoflookpadden. Maar deze bedreigde soort komt eigenlijk helemaal niet voor in de duinen aan de Noordzeekust. Deze pad leeft normaal gesproken op rivierduinen en in beek- en rivierdalen in het oosten van het land. Toch werd in maart 2019 uit het niets een knoflookpad in Callantsoog ontdekt. En na drie jaar blijken er nogal wat padden in het duingebied te leven.

Knoflookpad waarschijnlijk uitgezet

De knoflookpad komt nog maar op een paar plekken in Nederland voor. Hij is beschermd, maar de populatie gaat achteruit. Waarschijnlijk zijn de padden hier in het Zwanenwater uitgezet. Het is namelijk onmogelijk dat hij zelf vanuit het oosten van het land naar de kop van Noord-Holland is getrokken. Daarvoor zijn er te veel barrières. De kans dat hij zich verder in de duinen zal verspreiden is klein, want ook daarvoor zijn er erg veel obstakels. Het duingebied mag dan wel niet zijn oorspronkelijke leefgebied zijn, maar voor de knoflookpad is de natuur hier ideaal. Ze hebben naast poeltjes namelijk open zandplekken nodig, want ze graven zichzelf graag in. De begroeide oevers van de vennen in het Zwanenwater zijn ook een goede plek om eitjes te leggen.  

Onderzoek onder water en op land

Om te achterhalen hoeveel knoflookpadden hier leven, doet RAVON onderzoek. Zo makkelijk is dat niet, want de knoflookpad leidt een verborgen leven. In het voorjaar kun je de mannetjes horen roepen onder water. Dat kloppende geluid is vaak moeilijk te horen, maar met een speciale hydrofoon kan dat toch. Het zijn dan mannetjes die geluid maken als de avond valt.

Vanaf mei kun je de knoflookpadden ook op het land vinden. Tijdens de schemer gaan de padden op zoek naar voedsel, zoals kevertjes. Ze zijn dan goed te zien met een zaklamp. In juni worden de jongen geteld. Door de dikkopjes te vangen in fuiken kun je ze tellen. En dit jaar zijn er heel wat dikkopjes gevangen in het Zwanenwater.  

Vroege Vogels TV over het Zwanenwater is vrijdag 3 september 2021 om 19:50 te zien op NPO 2!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.